Dostupni linkovi

Međunarodni festival novog kazališta


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

U Zagrebu idući tjedan počinje 22. Eurokaz, Međunarodni festival novog kazališta, koji je, uz tri hrvatske predstave, ove godine posvećen uglavnom suvremenom američkom kazalištu, a najveća zvijezda za široku publiku sigurno će biti Akram Kahn i njegov projekt Bahok, nastao za Kineski nacionalni balet.

Scensko uprizorivanje glazbe izvest će i poznata Cyntia Hopkins i njezin Gloria de Luxe band - kazala nam je umjetnička direktorica Eurokaza, Gordana Vnuk:


"Ona je pjevačica, kompozitorica, perfomerica izuzetnog talenta, koja sa svojim Gloria de Luxe band-om održava vrlo spektakularne koncerte koji imaju puno kazališnih elemenata."

Prošle se godine Eurokaz bavio Titom, a ove je godine, kaže Vnuk, indirektno George Bush prisutniji na Eurokazu i više no što bi ga i željeli:


"Zanimljivo je promatrati predstave Amerikanaca koji sigurno žive u politički nabitom okruženju u svojoj zemlji, koji su sigurno protivnici Bushove ratne politike. Interesantan je način na koji se oni odnose prema tome, u svojoj nemoći da tu nešto mijenjaju. Bit će tu puno ironije. Sintija Hopkins nosi feredžu na glavi u predstavi koja govori o jednoj pop zvijezdi sedamdesetih godina, koja je prešla na Islam i koja misli da je prati CIA. Bit će tu sigurno političke forme koja možda govori o jednoj vrsti političke nemoći teatra ovog trenutka u Americi."

U Zagrebu će nastupiti i legendarna Wooster Group s predstavom Siromašno kazalište, a od domaćih projekata, umjetnička direktorica Eurokaza, izdvaja Branka Brezovca i njegovu postavu Krležinih djela u suvremeno vrijeme:


"Brezovec je uvijek bio političan u svojim predstavama i u tekstovima je uvijek pokušavao naći paralele u našem suvremenom svijetu. U njegovom prvom djelu, Trilogija Glembajeva, koju je radio u Rijeci, salon Glembajevih je prenio u naše društvo, pa tu možemo da vidimo kako se ponašaju naši novi bogataši i mafija. Te Krležine rečenice doista se mogu danas staviti u usta svih tih naših mafioza."

Na Eurokaz stižu i izvorni indijski sufi glazbenici:

"Po prvi puta u Hrvatskoj imat ćemo priliku uživo ćuti tradicionalnu sufijsku glazbu iz Indije. Dolazi nam jedan impozantan ansambl od 50 muzičara i pjevača koji izvode napjeve islamskih mistika. Oni dolaze iz Radžistana. To je glazbena kasta Manganjara koji su tradicionalno izvodili balade za kraljeve Radžistana."

Za razliku od prošle godine, iz regije nema predstava, ali će, kaže Vnuk, biti puno gostiju:


"Eurokaz je najznačajniji festival u ovoj regiji i dolaze mnogi gosti izvan grada i iz drugih država bivše Jugoslavije. Tu postoji veliki interes i suradnja. Eurokaz, na taj način, želi naći svoje mjesto u jugoistočnoj Evropi."
XS
SM
MD
LG