Dostupni linkovi

Najniži broj povratnika u posljednjih dvadeset godina




Dinka Jurković

Prema ovogodišnjem globalnom izvješću UNHCR-a diljem svijeta prošle godine prisilno je raseljeno 43,3 milijuna ljudi.

To je saopćio Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), osnovan 1950. u Ženevi. Odlukom Skupštine UN 20. juni obilježava se kao Međunarodni dan izbjeglica.

Istovremeno je broj izbjeglica koje su se dobrovoljno vratile svojim kućama na najnižem nivou u posljednjih 20 godina.

Tema ovogodišnjeg Dana izbjeglica nazvana je “Dom”.

Kroz jednostavnu misao: “Uzeli su mi dom, ali mi ne mogu uzeti budućnost” u UNHCR-u žele da naglase kolika je hrabrost i borbenost ljudi koji su izgubili sve , osim svoje nade.



Više od polovine izbjeglih registriranih u UNHCR-u, 5,5 milijuna, u ovom je statusu već pet godina pa čak i duže.
U ovogodišnjem izvještaju se ističe da je broj izbjeglica ostao relativno stabilan, 15,2 milijuna od kojih dvije trećine su pod zaštitom UNHCR-a, a preostale izbjeglice iz Palestine i sa Bliskog Istoka štite posebne agencije UN-a.

Više od polovine izbjeglih registriranih u UNHCR-u, 5,5 milijuna, u ovom je statusu već pet godina pa čak i duže. Neizbježan je njihov porast, samo malom broju omogućen je povratak kućama.

Visoki komesar za izbjeglice, Antonio Guterres, komentirajući sporo rješavanje izbjegličkog statusa ističe da: ”glavni konflikti u Afghanistanu, Somaliji, Kongu ne pokazuju nikakve znakove rješavanja, a oni koji su bili na putu da se riješe, kao što su u Sudanu ili Iraku, stagniraju.”

Izvještaj UNHCR-a iznosi ukupan broj raseljenih, izbjeglih, onih koji traže azil posebno po državama. Ovo su podaci u zemljama regiona: BiH - 182,876, Hrvatska - 28,305, Crna Gora - 25,526, Srbija – 331,924.
XS
SM
MD
LG