Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora lider na crnoj listi uživaoca duvana


Ilustrativna fotografija
Crna Gora je lider na crnoj listi uživaoca duvana i duvanskih proizvoda, a država godišnje na liječenje pacijenata koji obole od najtežih bolesti povezanih sa duvanom, potroši na desetine miliona eura. To je saopštio ministar zdravlja Miodrag Radunović, povodom međunarodnog dana kontrole pušenja. U Crnoj Gori sve je više mladih koji puše, znatno više djevojčica nego dječaka.

To što je Crna Gora prije šest godina usvojila Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda bio je prvi korak u borbi protiv pušenja na javnim mjestima. No, Zakon nije dosljedno primjenjivan i izostale su sankcije prema većini koja ga nije poštovala, priznaje ministar zdravlja najavljujući izmjene kojima će pušenje na javnim mjestima biti zabranjeno.

"Prošlo je vrijeme i sada je pitanje zašto nijesmo primjenjivali zakon. Nemam odgovor zašto, jer zaista nijesmo primjenjivali Zakon (o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda,prim aut.). Želim da usvojimo zakon i izmijenimo ga, i da imamo zakon koji ćemo dosljedno
Podaci i statistika su poražavajući kada su u pitanju broj pušača u Crnoj Gori i posljedice koje po zdravlje nacije ima upotreba duvanskih prizvoda.
primjenjivati. Prosto – rigoroznost",
rekao je Radunović.

Podaci i statistika su poražavajući kada su u pitanju broj pušača u Crnoj Gori i posljedice koje po zdravlje nacije ima upotreba duvanskih prizvoda.

"Mi smo lideri na crnim listama – od one kojom se mjeri procenat žena oboljelih od različitih oblika maligniteta, pa do one kojom se mjeri procenat mladih koji puše, ili procenat stanovništva koje puši, procenat novca koji se izdvaja po glavi stanovnika za duvan i duvanske proizvode. Država ne može da bude nijema pred činjenicom da smo mi nacija koja samu sebe uništava."


Duvanska industrija nastupa veoma agresivno pretvarajući mlade žene u ovisnike od duvanskog dima, kaže dr. Agima Ljajević, nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana.

"Treba posebno ukazati na porast učestalosti pušenja među mladim djevojkama, što posebno zabrinjava. Rezultati globalnog istraživanja o potrošnji duvana kod mladih u Crnoj Gori pokazuju da među pušačima ima više djevojaka nego mladića", kaže Ljajević.

U Crnoj Gori trećina stanovnika su pušači, a gotovo svaki peti srednjoškolac je pušač. U srednjim školama ima više djevojčica nego dječaka, koji su pušači. Među osnovcima ih ima pet odsto.

Prema stopi smrtnosti, procjenjuje se da od posljedica pušenja u Crnoj Gori svake godine umre preko 1.000 osoba.

Šta su o svojim iskustvima u borbi protiv pušenja kazali građani Nikšića, poslušajte u anketi koju je uradila Lela Šćepanović:

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG