Dostupni linkovi

Usporen napredak u borbi protiv prisilnog rada djece


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Dok je pažnja svjetske javnosti usmjerena ka Južnoj Africi i Svjetskom prvenstvu u nogometu, Međunarodna organizacija rada (ILO) obilježava 12.juni, svjetski dan borbe protiv prisiljavanja djece na rad.

Osnova ovogodišnjeg apela jeste ”Ostvarimo cilj – zaustavimo prisilni rad djece”, pozivajući na eliminaciju najgorih oblika dječjeg rada do 2016. godine.

”Dok je nogometna groznica obuzela svijet, oko 215 milijuna djece obavlja teške poslove da bi preživjelo. Educiranje i igra su luksuz za njih. Napredak u zaustavljanju ovog svjetskog problema je usporen i nismo na putu da najgore vidove ove zlouporabe okončamo do 2016. godine. Moramo naći pravi trenutak da se pokrenemo. Inspirirajmo se Svjetskim nogometnim prvenstvom, iskoristimo tu energiju da odgovorimo izazovima i da pronađemo pravu strategiju kako bi stigli do cilja”, rekao je Juan Somavia, generalni direktor ILO-a.
Do sada su je potpisale 182 zemlje, a prema službenim podacima registrirano je milijun djece koja su imala direknu korist od ove konvencije, koja su spašena iz ropstva.


Ove godine obilježava se i 11-ta godišnjica Konvencije Međunarodne organizacije rada (ILO) broj 182 – o najtežim oblicima iskorištavanja dječjeg rada.

Istaknut je začaj besplatnog osnovnog obrazovanja i neophodnost ukidanja najgorih oblika dječijeg rada uz osiguranje njihove integracje u društvo. Rješenja se traže u porastu ekonomskog razvoja, napretku društva i smanjenju siromaštva.

Do sada su je potpisale 182 zemlje, a prema službenim podacima registrirano je milijun djece koja su imala direknu korist od ove konvencije, koja su spašena iz ropstva.

Više od 60 zemalja, vlada, nevladinih organizacija, UN, te brojne socijalne organizacije aktivno će obilježiti ovaj dan.

Ove godine, u projekt eliminiranja rada djece uključila se i FIFA, a aktivisti su se usmjerili ka dijeljenju ”crvenih kartona” za one koji zloupotrebljavaju dječji rad.
XS
SM
MD
LG