Dostupni linkovi

Međunarodni umjetnički projekat “Sarajevo 1914.-2014.”


U sarajevskog galeriji Collegium Artisticum u utorak je otvorena izložba “Sarajevo 1914.-2014.”, u okviru obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata.

Radi se o umjetničkom projektu koji uključuje preko 280 plakata i video radova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja svijeta.

Izložba plakata i multimedijalnih radova “Sarajevo100” je susret vizuelnih kultura, generacija i razmjena kreativnih energija koje simbolički predstavljaju sarajevski duh, mjesto dodira i prožimanja civilizacija.

Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Amra Zulfikarpašić kaže kako su vođeni jednom idejom, a to je da se na ovaj način doprinese pozitivnoj slici Sarajeva:

„Ovdje imamo 280 radova koji pokazuju jednu novu, lijepu sliku Sarajeva, a ne onu sliku na koju smo navikli. Ljudi koje smo pozvali odazvali su se našem pozivu i poslali su radove u kojima nema nikakvih političkih konotacija. Svi su radovi na temu mira, ljubavi i koegzistencije“, pojašnjava Amra Zulfikarpašić.

Izložbu je otvorio legendarni američki grafički dizajner Paul Davis, koji je prvi put u Sarajevu:

“Mislim da su ovakve stvari one koje pomažu da se prevaziđu razlike među ljudima i da se oni povežu”, ocjenjuje ovaj dizajner.

Kolekcija od preko 280 plakata, nakon Sarajeva, putuje za Marsej, Meksiku, Moskvu, te u SAD.
XS
SM
MD
LG