Dostupni linkovi

Međunarodni dan borbe protiv mina: Izložbom protiv marginalizacije žrtava


Izložba u galerji UDAS
Povodom bilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, u četvrtak je u banjalučkoj galeriji UDAS otvorena izložba slika. Cilj je da se ukaže na opasnosti koje sa sobom donose mine i neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina BiH, više od 8.000 osoba je stradalo od posljedica koje donose mine u BiH od završetka rata pa do danas, a BiH je još uvijek zemlja koja je najzagađenija minama u Evropi.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina, u galeriji UDAS predstavljeno je 16 radova umjetnica sa zajedničke kolonije žena sa i bez invaliditeta.

Kako kaže Gordana Šekarić, operativni menadžer Udruženja amputiraca RS, UDAS, potrebno je da se podigne svijest o opasnosti od mina u BiH i da se promoviše rješavanje problema osoba sa invaliditetom koji su žrtve mina:

„Da ukažemo na položaj preživjelih od mina, na važnost i lokalne zajednice, pojedinaca, entiteta i BiH da se stvori jednak i ravnopravan tretman za sve članove društva, posebno za marginalizovane grupe građana kao što su žrtve mina.“

Predsjednik UDAS-a Željko Volaš ističe da su osobe sa invaliditetom - žrtve mina uvijek na margini ostvarivanja svojih prava, te da njihov status nije do kraja definisan. Prema njegovim riječima, njihovi problemi su brojni, a uslovljeni su potrebom cjeloživotne rehabilitacije:

„Da bi očuvali preostalo zdravstveno stanje neophodno je da svake godine imamo rehabilitaciju. Sada nemamo tu mogućnost. Ne pratimo savremene trendove iz oblasti ortopedskih pomagala i samim tim nemamo mogućnost da se krećemo i da budemo ravnopravni na tržištu rada, da sami radimo, da zarađujemo sami.“

U okviru Strategije protivminskog djelovanja BiH predviđeni rok za završetak procesa deminiranja je 2019. godine, a neophodna finansijska sredstva na godišnjem nivou za potrebe deminiranja iznose oko 100 miliona konvertibilnih maraka.
  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG