Dostupni linkovi

Otkazana biciklistička trka "Putevima Kralja Nikole"


Ilustrativna fotografija
Nakon međunarodnih blamaža sportskih saveza kada su učešća u crnogorskoj reprezentaciji u borilačkim sportovima otkazali Srđan Mrvaljević i Maja Martinović, ponovio se još jedan sportski skandal međunarodnih razmjera.

Svega dan uoči početka Međunarodne trke "Putevima Kralja Nikole", na kojoj je trebalo da učestvuje 25 ekipa iz 23 države je otkazana jer nije dobijeno odobrenje Uprave policije za njeno održavanje. Organizatori nijesu imali novca da plate policiji obezbjeđenje trke zbog čega je Uprava policije zabranila održavanje manifestacije. Džef Delfi, direktor marketinga Međunarodne biciklističke trke na pres konferenciji je ocijenio:

"Mislim da je velika sramota što se ovako nešto desilo, a pošto su već neki takmičari došli moramo nešto da smislimo u naredna dva dana."


Prva Međunarodna biciklistička trka kroz Crnu Goru je startovala '95. godine u vrijeme potpune blokade Jugoslavije i od tada se nalazi u kalendaru velikih biciklističkih manifestacija svijeta. Trka "Putevima Kralja Nikole" je bila planirana da ima ukupno tri etape dužine 486 kilometara.

Direktor trke Branko Hajduković je na presu pročitao saopštenje Uprave policije na kojem se odbija zahtjev za održavanje 16. Međunarodne biciklističke trke jer, kako je rečeno, organizator nije u stanju da sprovede mjere obezbjeđenja i gledalaca. Za tu uslugu policiji je trebalo da bude plaćeno oko 35 hiljada eura, a taj novac organizatori nijesu imali. Hajduković je oštro kritikovao Ministarstvo kulture koje je do skoro obuhvatalo i resor sporta, zbog odnosa prema jednoj od najvećih sportskih manifestacija i njenim organizatorima:

"Od kada je došao ministar Mićunović trka je dobila trećerazrednu ulogu. Ona je postala neinteresantna da li zbog njega ili zbog ne znam čega, ali uglavnom, kada je prve godine došao skresao nam je finansije pedeset posto, pa onda trideset, pa smo prošle godine imali samo dvadeset posto, ali smo se snašli i održali trku. Trka je bila izvanredna. Ove godine ništa nijesmo dobili."


Redukovana trka u Cetinju


Biciklistički savez Crne Gore može doći u situaciju da plaća troškove ekipama koje će doći u Crnu Goru na trku koja je u međuvremenu otkazana. Iako su organizatori obavijestili ekipe o naprasnom otkazivanju trke neke su već stigle u Crnu Goru:

"Ovo je manifestacija gdje se osvajaju olimpijski bodovi. Ako budu ove sportske ekipe reagovale, jer će se one žaliti prvo svome savezu, pa će se taj savez žaliti Svjetskoj biciklitičkoj organizaciji, a ona će se žaliti Međunarodnom olimpijskom komitetu."


Organizatori su odlučili da pripreme redukovanu trku u opštini Cetinje, međutim, Branko Hajduković ne može da garantuje da će i za ovu ograničenu manifestaciju dobiti dozvolu od policije i da će ona biti održana. Hajduković je konstatovao da je ovo veći skandal nego što je prethodno bilo sa džudistom Srđanom Mrvaljevićem:

"Ovaj potez je napravio veliku ljagu Crnoj Gori i trci "Putevima Kralja Nikole". Ja ovdje potenciram, bruji štampa o ovome rvaču, a ovdje je veći presedan napravljen. Ovdje je u ekipama bilo toliko tih kao što je Mrvaljević, mnogo tih koji su željeli da na ovoj trci osvoje bodove, pa im je ovim onemogućeno i vraćeni su kući."


Hajduković je govorio i o drugim problemima crnogorskog sporta i naglasio nedostatak sponzora i odnos privrede prema sportu:

"Naši mogući sponzori će prihvatiti neku manifestaciju da budu sponzori ako im neko naredi, ali ovako neće jer stalno misle, to drugi ne rade, misle da kada neko nešto da sportu da su to dali iz socijalne pomoći zato što su needukovani. Naša privreda ništa ne valja, ništa."

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG