Dostupni linkovi

Međunarodna kolonija u Zlakusi: Keramika povezuje ljude


Mir Tejmur, umetnik iz Azerbejdžana

Pečenjem na otvorenoj vatri izrađene keramike u domaćinstvu Milivoja Savića, u užičkom selu Zlakusa završava se 19. Međunarodna kolonija umetničke keramike “Zlakusa 2014”. Deset dana su lončari – crepuljari, kako su ih ranije zvali – odnosno majstori starog grnčarskog zanata pokazivali svoje umeće zanata starog preko 300 godina, a sve to sa pažnjom posmatrali su i sami radili, keramičari umetnici iz celog sveta. Ove godine u radu kolonije učestvovalo je 12 umetnika iz 10 zemalja. Stari grnčar Veljo Šunjevarić kaže da je ovo selo zadržalo tradiciju izrade posuđa od gline pomešane sa kalcitom, a kolonija je pomogla da se napravi veza između tradicije i savremenih tendencija u grnčarstvu:

Veljko Šušnjević
Veljko Šušnjević

“Najbitnije što mi pokazujemo ovde umetnicima iz celog sveta jeste ta naša proizvodnja na stari način na sporohodnom točku koji mi ručno okrećemo, znači to nije industrijska proizvodnja, nema električnog točka. Koristimo glinu koju pronalazimo u jednom selu kraj Požege, glinu mešamo sa kamenom kalcitom koji meljemo. Suština jeste sistem zidanja – e to mi pokazujemo umetnicima, e to je najvažnije, taj način nadgradnje kako mi napravimo lonac i ostalo glineno posuđe. Važan je mnogo i način pečenja na otvorenoj vatri, na oko 700 stepeni, mi ne koristimo električne peći, nemamo ih, a ovo je tradicionalni način pečenja i sušenja gline”, objašnjava zlakuški grnčar.

Iz Francuske, iz Liona, došao je Žan Simon Pere: “Ja sam mlad umetnik, služim se mnogim tehnikama, ali ovaj način samo ovde sam video, i to je nova forma, vrlo interesantna za mene. U Francuskoj se radi drugačije, keramika se peče u električnim pećima.”

Sara Maria došla je iz Finske: “Ja sam skulptor. Sve mi je interesantno u ovom užičkom selu. Radujem se što ću raditi na tradicionalni način.”

Prvi put na koloniju dolazi umetnik iz Azerbejdžana Mir Tejmur, koji kaže da ovakve manifestacije učvršćuju prijateljstvo i zbližavaju ljude.

“Ja prvi predstavljam Azerbejdžan na ovoj koloniji u kojoj je do sada, kako čujem, učestvovalo preko 300 umetnika. Još nešto je pored umetnosti važno, a to je povezivanje ljudi, upoznavanje iskustva drugih, prijateljstvo, spajanje ljudi. Svi se ovde razumemo preko umetnosti i govorimo jezikom prijateljstva i mira”, kaže Mir Tejmur.

Učesnici kolonije
Učesnici kolonije

Iz Španije je došao Kvelig Berga: “Srećan sam što imam priliku da upoznam jednu tradicionalnu tehniku koja se radi na ovom području, i to je sasvim drugačije od onoga što sam do sada video. Svoje znanje ću kombinovati sa tradicijom.”

Evrim Ozeskici dolazi iz Izmira iz Turske: “Ja sam slikar, prvi put sam ovde i sviđa mi se ambijent i tehnika u kojoj ću raditi.”

Prvi put iz Egipta dolazi Amani Fejzi: “Ja sam profesorka na univerzitetu. Želim da se upoznam sa načinom rada u ovom selu i da to spojim sa svojim znanjem.”

U Zlakusi je i bračni par umetnika iz Slovenije, Barbra i Miko Zupan:

“Ono što razlikuje ovu koloniju od drugih, gde smo bili i od naših u Sloveniji jeste taj materijal, glina sa kojom se radi i način paljenja vatre na otvorenom. Jedinstveno, nešto što nije viđeno u svetu. Vredi sačuvati ovaj način izrade keramike gde je sve ručno, kako oni kažu zidanje, i produžiti dalje”, zaključuju naši sagovornici.

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG