Dostupni linkovi

Trideset godina međugorskog fenomena


30. godina međugorskog fenomena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Direktan link

(RSE Video: Međugorje, 25.06.2011)

Tina Jelin Dizdar


Više od 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta u subotu je stiglo Međugorje, u kojem se ovog vikenda obilježava godišnjica navodnih Gospinih ukazanja, koja od prošle godine istražuje i službena vatikanska komisija.

Kolone vjernika, od kojih su brojni došli pješke, stigle su iz susjednih općina u BiH i Hrvatskoj, a veće organizirane hodočasničke skupine pristigle su iz Austrije, Njemačke, SAD-a, Kanade, Irske, Britanije, Brazila, Kolumbije, Meksika, Kine, Australije, Novog Zelanda, Slovenije, Latvije, Italije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Rumunjske, Poljske, Češke, Belgije, Španjolske, Portugala, Koreje i Ukrajine.

Od 1981. do 2011. u Međugorje je hodočastilo više od 40 milijuna vjernika, biskupa, svećenika i redovnika.

Prije 30 godina šestero djece u Međugorju je prvi put vidjelo Gospu. Malo siromašno hercegovačko mjesto u godinama koje su slijedile postalo je hodočasničko središte za milijune ljudi.

Fotogalerija: Međugorje: 30. obljetnica ukazanja Gospe, Kraljice mira, 23. lipnja 2011, fotografije Midhat Poturović

x
Međugorski fenomen počeo je 24. juna 1981. na Podbrdu kod Međugorja kada se po osobnim tvrdnjama šest vidjelica, Gospa prvi put pojavila.

Iznenađeni i preplašni, tek sutradan 25. juna Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo “odlučili su prici Gospi” pa se taj datum uzima obljetnica ukazanja Blažene Djevice Marije koju u Međugorju zovu Kraljica Mira.

Prema osobnim navodima i 30 godina poslije ukazuje se međugorskim vidjelicama.

Međugorski fenomen najprije je bio predmet istraživanja Jugoslavenske biskupske konferencije. Službenim stajalištem iz Zadra 1991. godine jugoslavenski su biskupi, iako su rekli da se po rezultatima dotadašnjeg istraživanja ne može potvrditi nadnaravnost slučaja, ostavili otvorenim pitanje međugorskog fenomena. Vidjelice su i dalje tvrdile da im se Gospa ukazuje.

Prošle godine osnovana je međunarodna komisija za Međugorje i slučaj je uzdignut na razinu Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice koja bi trebala dati konačni sud o međugorskom fenomenu.
XS
SM
MD
LG