Dostupni linkovi

Međugorjem će se pozabaviti i Papa


Međugorje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00


Papa Benedikt XVI
želi, čini se, napokon raščistiti fenomen Međugorja i to bi, navodno, htio učiniti prije 30-godišnjice prvoga navodnog Gospinog ukazanja, dakle prije juna 2011. godine.

Papa je odlučio oformiti posebnu komisiju za izučavanje fenomena Međugorja, kako se u Vatikanu nazivaju tamošnja navodna Gospina ukazanja. Osnivanje Komisije u Međugorju su sa radošću dočekali i hodočasnici i mještani.


Pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu nedavno je osnovana Međunarodna komisija za ispitivanje fenomena Međugorja. U Komisiju su uključeni kardinali, biskupi, vještaci i ostali stručnjaci, 20 članova iz cijelog svijeta, nezvanično doznajemo i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, te zagrebački nadbiskup Josip Bozančić. Niko od članova ne smije razgovarati sa novinarima.

Rad Komisije, kako je ranije najavio i biskup mostarski Ratko Perić, biće diskretan i zatvoren za javnost i mogao bi potrajati godinama.

„Uostalom, i ovdje kad se vodila komisija o Međugorju od 1982. trajala je četiri godine, i u svom proširenom izdanju od 1982. do 1984, a onda je ona druga komisija, odnosno treća koju je tadašnja BiH osnovala, četiri godine djelovala“, kaže Perić.

Papa Benedikt XVI, kako prenose neki italijanski mediji, odlučio se pozabaviti Međugorjom prije 30. godišnjice otkako je šestoro vidjelaca, tada djece, posvjedočilo da je vidjelo Blaženu Djevicu na hercegovačkom kršu, odnosno prije juna 2011. godine do kada bi, navodno, trebao završiti rad Međunarodne komisije.

Posljednju izjavu o međugorskom fenomenu, podsjetimo, objavila je Jugoslovenska biskupska konferencija u Zadru 1991. godine. U izjavi je je rečeno „da se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može utvrditi nadnaravnost događaja i objava“.

Fenomen Međugorja godinama je najoštrije demantirao i lokalni biskup hercegovačko-duvanjski Ratko Perić, pod čijom je jurisdikcijom Međugorje. O svojim stavovima danas ne želi govoriti, „o fenomenu će odlučiti Vatikan“.

Crkva Sv. Jakova u Međugorju, arhivska fotografija

„Pravilo je Svete Stolice u ovakvim slučajevima da najprije mjesni biskup istražuje. Ako to prelazi kao fenomen, kao pojava, granice te biskupije onda uzima nacionalna biskupska konferencija. Ako još uvijek ostaje nekakva mogućnost sumnje ili ovako nešto, onda Sveta Stolica sebi rezervira. I ona će to sada proučavati. Koliko i kako - mi to ne znamo.“

U Međugorje svake godine dođe više milijuna hodočasnika otkako je 1981. počeo fenomen navodnih Gospinih ukazanja, koja se, kako izjavljuju vidjelice, nastavljaju. Ne samo što izjavljuju kako im se Gospa ukazuje, već vidjelice govore i što im je, navodno, Gospa poručila.


Porastao broj posjeta

Elda Stopa iz Venecije, ukazanjima nije prisustvovala, ali svejedno u njih vjeruje. I ove godine zatekli smo je u Međugorju, koje pohodi redovno:

„Vjerujem u prisutnost Boga u Međugorju na svakom koraku. Čak i naš biskup vjeruje u ukazanja da Gospa govori kroz Međugorje. I zato se nadam da će Vatikan to konačno priznati.“


Ni vidioci nisu zabrinuti - njih šesetoro i danas je spremno na ispitivanje i kontrole, kažu nam i mještani Međugorja, koji sa radošću dočekuju Komisiju. Slavica Dugandžić, Bosanka koje se u Međugorje udala, kaže kako nikada nije sumnjala da je ovo mjesto posebno:


„Iskreno ću reći, srela sam se sa Vickom (jednom od međugorskih vidjelica). Ta žena me samo dirnula - i da li je to možda samo psiha, da li je nešto drugo, ali sama pomisao da je ona mene dirnula znači ja vjerujem. A kad ste bliže tim osobama, onda još više vjerujete i znate da ima tu nešto.“


Predsjednik Turističke zajednice Međugorja Željko Vasilj podsjeća kako su se nakon navodnih ukazanja u Međugorju desile nevjerovatne stvari koje tek treba istražiti. Sve to je, kaže, razlog zbog kojeg Međugorje posjećuju hodočasnici, ali i turisti:


„Međutim, drugi su još popratni fenomeni koji se mogu uvažiti, ne uvažiti, poput, recimo, od prvih dana nekakvih događaja na nebu iznad Križevca, na samom Križevcu gdje su ljudi vidjeli da križ nestaje, da se na mjestu križa - velikog, betonskog, osmometarskog križa, pojavljuje Gospa, pa znakovi napisani na samom nebu ’Mir iznad Križevca’, fenomen svjetlosnih nestanaka Sunca, pa pojava Sunca za vrijeme ukazanja na Podbrdu.“


Bez obzira na rad Komisije i konačnu odluku Vatikana, koje se prema crkvenim noramama ne može objaviti dok fenomeni traju, Međugorje će ostati daleko najveći smještajni lokalitet na području bivše Jugoslavije. Na desetak kvadratnih kilometara župe Međugorja trenutno postoji 20.000 kreveta, kojih je svakim danom sve više.


Nakon odluke Vatikana da fenomen ispita broj očekivanih posjeta, kako nam je potvrđeno u Turističkoj zajednici, porastao je za 30 posto.

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG