Dostupni linkovi

Među žrtvama u Briselu nema crnogorskih državljana


Aerodrom u Briselu nakon eksplozije
Aerodrom u Briselu nakon eksplozije

Prema dosadašnjim informacijama, koje je Ambasada Crne Gore u Belgiji dobila od kriznog štaba te države, nema saznanja da među žrtvama u Briselu ima državljana Crne Gore. Ovo je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore nakon terorističkog napada u Briselu, koji se dogodio u utorak ujutro.

Ambasada Crne Gore u Belgiji je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama, i preporučuje crnogorskim državljanima koje se trenutno nalaze u toj zemlji, da iz bezbjednosnih razloga, ostanu u kućama i izbjegavaju mjesta javnih okupljanja.

Na aerodromu u Briselu u trenutku terorističkog napada našlo se nekoliko državljana Crne Gore koji nisu povrijeđeni.

Među njima su Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica, te pomoćnice ministra rada i socijalnog staranja Edina Dešić i Ljiljana Simović.

Svi crnogorski državljani su evakuisani sa briselskog aerodroma.

"Evakuisani smo u krugu aerodroma, danas će aerodrom biti zatvoren, rekli su nam da neće biti letova iz Brisela. Čekamo dalje instrukcije", kazao je Keković dnevnom listu "Vijesti".

Teroristički napadi na Brisel, a prethodno u Turskoj i Francuskoj, osuđeni su i u Skupštini Crne Gore.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je iskoristio raspravu o Konvenciji o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala da pozove poslanike crnogorskog parlaenta da osude najnovije i prethodne terorističke napade i da se Skupština Crne Gore solidariše sa građanima Belgije, Turske i Francuske:

„Svi smo svjedoci ogromnog zla koje se nadvilo nad Evropom. Teroristički akti koji se ponavljaju iz dana u dan. Danas smo svjedoci onoga što se dešava u Belgiji, prije nekoliko dana u Turskoj. Evropa je na velikom ispitu. Mi treba da osudimo ove bezumne terorističke akte koji se dešavaju širom Evrope. Crna Gora treba da pokaže solidarnost sa narodom Belgije, Turske i Francuske“, rekao je Popović.

Potvrđujući da, prema dosadašnjim informacijama, među žrtvama nema poginulih državljana Crne Gore, ambasador Crne Gore u Briselu Vladimir Radulović u razgovoru za Antenu M je rekao da je Brisel na nogama, da je bezbjednosni režim podignut na najviši – četvrti nivo, a isti režim je uveden u svim institucijama EU i naravno u sjedištu NATO-a.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je predsjednici Senata Belgije Christini Defraigne, predsjedniku Vijeća Belgije Siegfriedu Bracku, kao i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, porodicama žrtava i svim građanima Kraljevine Belgije telegram povodom današnjih terorističkih napada u Briselu.

„Danas su Evropa i Belgija zadobili užasnu ranu izgubivši tolike živote. Obzirom da je Brisel sjedište institucija Evropske unije, NATO-a i brojnih međunarodnih institucija, ovaj teroristički zločin je udar na sistem vrijednosti moderne Evrope, na njen mir i bezbjednost. U trenutku smo koji od svih nas traži da zajednički damo sve od sebe za pronalaženje hitnog odgovora na terorizam, radikalizam i ovakve nemjerljive zločine“, saopštio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Vlade Belgije Šarlu Mišelu.

XS
SM
MD
LG