Dostupni linkovi

Međunarodna alijansa traži bolju strategiju protiv Islamske države


Dim iznad Kobanea nakon zračnih udara međunarodne alijanse
Dim iznad Kobanea nakon zračnih udara međunarodne alijanse

Američki predsjednik Barack Obama sastaće se u utorak sa vojnim liderima 20 zemalja, kako bi razmotrili strategiju protiv militanata Islamske države u Siriji i Iraku.

Jednodnevni sastanak u zračnoj bazi Andrews kod Washingtona održava se u cilju pronalaženja načina za jači pritisak na militante Islamske države, koji su u ponedjeljak napredovali u zapadnoiračkoj provinciji Anbar i opkoljenom sirijskom gradu Kobane, na turskoj granici.

Očekuje se da sastanku prisustvuje i predstavnik Turske, dok su se arapske zemlje, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pridružile SAD-u u zračnim napadima protiv militanta u Siriji.

Na sastanku bi trebali biti predstavnici Australije, Bahreina, Belgije Kanade, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Iraka, Italije, Jordana, Kuvajta, Libana, Holandije, Novog Zelanda, Katara i Španije.

Pukovnik Ed Thomas, portparol generala Martina Dempseya koji rukovodi štabom međunarodne alijanse, izjavio je da se ne očekuju velike političke odluke.

Uoči sastanka irački zvaničnici objavili su da su militanti Islamske države okupirali vojni kamp u zapadnoj provinciji Anbar i zauzeli dio teritorije u opkoljenom sirijskom gradu Kobane na granici sa Turskom.

Vojni zvaničnici Iraka navode da su džihadisti zaplijenili oklopna vozila i tenkove i zatim zapalili kamp, prisilivši iračke trupe da ga napuste.

Analitičari ocjenjuju da će zauzimanje Anbara omogućiti militantima Islamske države da uspostave liniju snabdijevanja potrebnu za početak ofanzive na Bagdad.

Zauzimanje iračkog vojnog kampa desilo se urpkos međunarodnim zračnim udarima, koje predvode SAD.

Britanski šef diplomatije Philip Hammond je, tokom posjete Iraku u ponedjeljak, upozorio da zračni udari neće biti dovoljni da poraze militante i naglasio da će iračke snage sigurnosti morati da urade "težak posao na terenu".

UN su u međuvremenu objavile da je više od 180.000 ljudi raseljeno zbog borbi u i oko grada Hit.

U ponedjeljak je u tri bombardovanja većinski šiitskog predgrađa Bagdada ubijeno najmanje 25 ljudi, koji su se nalazili na ulicama slaveći glavni šiitski praznik.

Posmatrači javljaju o prednosti koju militanti Islamske države imaju u borbama sa kurdskim braniocima u Kobaneu, na sirijskoj granici sa turskom.

Sirijska organizacija sa sjedištem u Britaniji Opservatorij za ljudska prava naveo je da su džihadisti zauzeli kulturni centar u Kobaneu tokom sukoba u kojim su stjerali kurdske borce u centar grada.

Međunarodna koalicija u međuvremenu je nastavila zračne napade oko Kobanea.

Dosad su američki avioni korišteni za bombardivanje islamističkih položaja uzlijetali iz baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Kuvajtu i Kataru gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji.

Mogućnost korištenja i turskih baza olakšala bi zračne udare, ali je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu negirao bilo kakav dogovor između Ankare i Vašingtona o korištenju zračne baze Indžirlik u Turskoj za napade na militante Islamske države.

XS
SM
MD
LG