Dostupni linkovi

Medijski linč Trifunovića i Bjelogrlića


Sergej Trifunović sa majicom sa likom Jovana Divjaka
Sergej Trifunović sa majicom sa likom Jovana Divjaka
Postupci glumaca Sergeja Trifunovića i Dragana Bjelogrlića, tokom sarajevske premijere filma “Montevideo, bog te video”, izazvali su izuzetno burne reakcije u Beogradu, prvenstveno medija, a potom i pojedinih javnih ličnosti.

Umesto vesti da je film koji rasvetljava jedan od najblistavijih trenutaka srpskog fudbala doživeo ovacije publike u Mostaru i Sarajevu, beogradski mediji preplavljeni su tekstovima o – kako je protumačeno – skandaloznom ponašanju njegovih protagonista.

Nakon sarajevske premijere filma “Montevideo, bog te video” Trifunović je uslikan u majici sa likom generala Jove Divjaka, nedavno uhapšenog u Beču po poternici srpskog Tužilaštva za ratne zločine, a u utorak puštenog uz kauciju. Srpsko tužilaštvoga sumnjiči za napad na kolonu vojnika JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici.

(Zvanični trejler filma "Montevideo, bog te video" preuzet sa Youtube-a)


Dok je Trifunović objasnio da je u pitanju nesporazum i da nije ni znao čiji je lik na majici, prašinu je dodatno podigla izjava Dragana Bjelogrlića za Radio Sarajevo, u kojoj je rekao da mu je žao što Divjak nije prisustvovao premijeri.

“Često smo se viđali ovako po Sarajevu i razgovarali. Osim tog prvog dana, nikad sa njim nisam pričao o politici i dešavanjima u ratu. Uvek smo pričali o nekim drugim stvarima. Prosto mi je žao što neće biti večeras na mom filmu, a pretpostavljam da će se to nekako rešiti na bezbolan način. Neprijatno mi je da govorim o nečemu što ne znam. Meni je samo žao što neće biti tu večeras”, kazao je Bjelogrlić.

U međuvremenu, brojne sajtove preplavljuju komentari u kojima se poziva na bojkot filma, preispituju Bjelogrlićevi i Trifunovićevi politički stavovi, podvlači moralna odgovornost.

Živimo noćnu moru


Oglasili su se i filmski stvaraoci Goran Paskaljević i Radoslav Pavlović.

Mirjana Karanović, avgust 2009. Foto: Midhat Poturović
U izjavi za RSE reditelj Goran Paskaljević pojašnjava da mu je kod Bjelogrlića i Trifunovića zasmetao princip dvosturkih aršina, odnosno:

“ …da u jednoj sredini kaže jedno, a kad vidi reakciju u drugoj sredini onda pokuša da se vadi. Da kažem to narodnim jezikom.”

Paskaljević kaže da ne želi da komentariše ni da li je film dobar ili nije, niti da li je general Divjak kriv ili nije, ali napominje:

“Ako Bjelogrlić ode u Bosnu i na dan kada je general Divjak uhapšen kaže da mu je žao što neće biti na njegovoj premijeri, a onda sutradan uveče Sergej obuče majicu sa likom generala Divjaka, neprimereno je i nije u redu da, posle toga kad vide reakcije, počinju da govore o tome kako ne znaju o čemu se radi. Znači, ti dupli aršini i standardi, gde smo spremni sve da uradimo kako bismo navukli malo više para i gledalaca, ja se tome protivim i to je bila moja ljudska reakcija.”

Na pitanje da li, ipak, smatra da su dvojica umetnika izložena medijskom linču i da se time samo podgrevaju, već, postojeći brojni problemi, Paskaljević je odgovorio:

“Meni je žao što i ja upravo doprinosim tome da se podiže temperatura, ali kada me neko pita nisam naučio da ćutim. Jednostavno mislim da je sve preterano i da treba smirivati tenzije, a ne podgrevati ih. Nažalost, ono što su oni učinili tamo to je podgrevanje tenzija i ja samo na to reagujem”.

Povodom ovdašnjih reakcija na postupake i izjave Bjelogrlića i Trifunovića, glumica Mirjana Karanović kaže da je zgađena ponašanjem, bukvalno, svih medija u Srbiji.

„Zgađena sam spremnošću svih medija da se uključe u jednu hajku na dve osobe koje, ja ne znam šta su to tako strašno uradile. Stomak mi se grči od toga. Od te strahovite reakcije. Od poziva na linč. Ja sad ne znam, stvarno, šta će dalje da se dogodi. Šta će biti kada prođu Sergej ili Bjela ulicom? Bilo bi za očekivati da će rulja da ih napadne, jer to apsolutno vodi ka tome“, kazala je Karanović.

Na pitanje kako objašnjava tako žestoku reakciju, Karanović odgovara:

„Meni to uopšte nije jasno! Zbog čega? O čemu se tu radi? A sve mi to veoma dobro ide na sve ove rijaliti programe koje mi danas gledamo po gotovo svim našim televizijama. Na taj razvoj prostakluka, na to slavljenje besmisla i licemerja, neobrazovanosti, nekulture. S treće strane, ono što je, takođe, za mene užasno – ukida se Ministarstvo kulture! Ja ne znam koja zemlja u Evropi nema ministarstvo kulture. Meni se gadi sve ovo! Ovo je da normalan čovek prestane da govori uopšte. Kao iz neke noćne more. Ja mislim da mi živimo neku noćnu moru. Eto, to je moje mišljenje“.
XS
SM
MD
LG