Dostupni linkovi

Medijska džungla u Srbiji: Mitrović protiv Blica


Željko Mitrović
Povod za priču o medijskoj džungli u Srbiji, kako je savremeni medijski prostor nazvao jedan od naših sagovornika, jeste kampanja vlasnika TV Pink Žejlka Mitrovića protiv dnevnih novina Blic. Važe li ikakva pravila za moćne medijske magnate i šta se krije iza takvih kampanja?

Već danima u svim informativnim emisijama televizije Pink, znači i u vestima koje se emituju svaki sat, objavljuje se ovaj tekst sa karikaturom u kojoj se sugeriše bliska veza sa gradonačelnikom Beograda:


"Mitrović napada Blic jer želi da spreči profesionalno izveštavanje o tragičnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao njegov sin", protumačio je Kolegijum Blica.

Pre toga, slična kampanja je vođena protiv gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa:


U nešto daljoj prošlosti profesor Čedomir Čupić osetio je šta znači biti na meti vlasnika Pinka Željka Mitrovića, a ostao je upamćen i njegov obračun sa delom sopstvenog kolektiva koji je optužio da ga truje, a bogme je pre dve godine zaratio i sa državom Hrvatskom kada mu je zaplenjena jahta.

„Za danas sam zakazao sastanak upravnog odbora, sa već utvrđenim tačkama u kojima će se raspravljati o ukidanju hrvatske muzike i kinematografije u svih pet zemalja u kojima Pink ima svoje poslovnice i o posebnoj brizi o kontroli hrvatskih proizvoda. Na snagu je već stupila zabrana reklamiranja hrvatskog turizma. Takođe, više nikada nećemo biti u prilici da zataškavamo incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj”, rekao je tada Mitrović.

Ne ulazeći u motive poslednjeg obračuna sa Blicom, postavlja se pitanje da li TV Pink na taj način zloupotrebljava nacionalne frekvencije.

“Bez obzira što je on vlasnik, on nema prava da se meša u uređivačku politiku, jer uređivačku politiku tog medija određuje profesionalna redakcija koja mora da poštuje određena pravila. Kod nas je uobičajeno da se vlasnik meša u uređivačku politiku i to je problem novinara koji to dozvoljavaju”, ocenjuje medijski istraživač i naučna saradnica Instituta društvenih nauka Jovanka Matić.

Pokušali smo da dobijemo komentar urednika informativne redakcije Pinka Gorana Gmitrića ali nas je on uputio na PR-a koji se nije javljao na telefon.

Uloga RRA

Zašto nema reakcije Radio difuzne agencije?

“RRA je jedna slaba institucija. U našoj državi, u našem sistemu ona ima određene mogućnosti, ovlašćenja. Ona ta ovlašćenja vrlo retko koristi, tako da se RRA tu ponaša, a i dosada se ponašala, tako da nije htela da ulazi u direktan sukob sa Željkom MItrovićem, jer je on veoma moćan medijski čovek”, kaže Jovanka Matić.

Vladika Porfirije
Vladika Porfirije
Predsednik Saveta Radio difuzne agencije vladika Porfirije za RSE odgovara na primedbe da RRA sporo reaguje na ovakve slučajeve:

“RRA mora da poštuje zakonske procedure. Naša služba je poslala zahtev Pinku da se izjasni. Tek kada se razmotri i to što Pink emituje i to što Pink kaže, kao i na šta se žale oni koji se žale, službe koje se bave tim poslom, i monitoring i pravna služba, razmotriće da li je povređen zakon, pre svega Zakon o radiodifuziji. Ako je to slučaj, preduzeće se dalji koraci", kaže vladika.

Na pitanje kako komentariše primedbu da je Agencija veoma blaga prema moćnim ljudima kao što je Mitrović, vladika je odgovorio da su to "netačne primedbe.”

Predsednik Saveta kaže da je Mitrović do sada mnogo puta snakcionisan, a na pitanje da li ima političkih pritisaka na RRA, odgovorio je: “Apsolutno ne.”

Vladika Porfirije se nada da će izmenama zakona koji uređuje medijski prostor biti uvedeni efikasniji mehanizmi za delovanje agencije.

Slučaj Pinka, ma kako drastičan, nije usamljen. Medijsko tržište je potpuno neuređeno, ne znaju se pravi vlasnici, politički uticaji se mogu lakše ili teže prepoznati..

Profesionalno i objektivno novinarstvo danas je u Srbiji eksces. O tome, književnik Filip David kaže:

“Naša medijska scena liči na medijsku džunglu. Čini mi se da u pravim džunglama ima pravila ponašanja životinja, ali ovde kod nas na medijskoj sceni nema nikakvih pravila. Tu su zastupljeni ili lični interesi ili interesi zainteresovanih pojedinih grupa političara , tajnih službi...Nije jednostavno, otrkiti ko stoji iza nekih vesti koje se lansiraju. Običan čitalac ili gledalac ne razume o čemu se tu radi i prima mnoge vesti koje su lansirane sa nekim političkim ili drugim razlogom, primaju zdravo za gotovo”, zaključuje Filip David.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

XS
SM
MD
LG