Dostupni linkovi

Mediji prozivaju, Mesić demantira


Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Niz hrvatskih medija u ponedjeljak uveče je gotovo sinhronizirano objavio da Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) istražuje kako je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić kupio dva stana u blizini Podsuseda u podsljemenskoj zoni u Zagrebu, za oko 250 tisuća eura, iako taj novac nije imao prijavljen na imovinskoj kartici, koju je morao ispuniti na kraju svog drugog mandata.

Mesić je kazao kako je novac za kupnju tih stanova posudio od prijatelja, a iz njegovog ureda poručuju da se radi o montiranoj aferi bez temelja u činjenicama, i to montiranoj po istom obrascu kao ona o navodnoj Mesićevoj umiješanosti u navodnu korupciju kod kupovine finskih bornih kola „Patria“.

I Mesić i njegov šef ureda Tomislav Jakić izričito su zanijekali da je bilo koja institucija hrvatske države kontaktirala sa Mesićem oko Patrie, a Tomislav Jakić je u izjavi za RSE ponovio isto i za navodnu sumnjivu kupovinu stanova, naime - da nitko od državnih organa nije tim povodom sa Mesićem kontaktirao, a da rečeni mediji objavljuju neistine. U Hrvatskoj gotovo da je javna tajna da su ovi medijski spinovi rezultat tenzija na relaciji bivši predsjednik Mesić – njegov nasljednik Ivo Josipović. Jakić na naše izravno pitanje nije htio reći tko stoji iza ove kampanje, ali je dosta precizan oko njenih motiva.

„Ja mislim da je u slučaju afera koje se uporno pokušavaju konstruirati oko bivšeg hrvatskog predsjednika u pitanju ne njegova osoba, nego stanovišta koja on zastupa i koja je zastupao kroz 10 godina svoja dva predsjednička mandata, a nastavio ih je – i to javno – zastupati i nakon toga.“

Jakić je pobrojao i koja su to Mesićevi stavovi kreatorima kampanje protiv njega posebno iritirajući.

„Od antifašizma, Hrvatske kao pravne države, borbe protiv korupcije, pa do toga da Hrvatska mora imati snage, volje i pameti da vodi samostalnu politiku u onim okvirima u kojima će joj to buduće članstvo u Europskoj uniji dozvoljavati“, napominje Jakić.

Kako doznajemo, ovi pokušaji demontaže Mesićevog nasljeđa nastavit će se ovih dana pokušajem dovođenja u pitanje transparentnosti i zakonitosti financiranja njegovih dviju predsjedničkih kampanja.

Specijalizirana nevladina udruga GONG, prilično sklona cjepidlačenju, nikada nije imala primjedbe na Mesićeve izvještaje o financiranju njegovih dviju predsjedničkih kampanja.
XS
SM
MD
LG