Dostupni linkovi

Mediji u Srbiji i dalje pod pritiscima


Ilustracija
Novinarima u Srbiji teško je da bez sumnje prihvate obećanja državnih funkcionera da će se sloboda medija naći na vrhu njihovih prioriteta, naročito ako se u vidu ima da je potpredsednik aktuelne Vlade bio ministar informisanja u vreme najrestriktivnijeg zakona o medijima, za šta je u kasnijim godinama prihvatio odgovornost, a da je za informisanje u kabinetu sadašnjeg ministra Bratislava Petkovića, zadužen čovek koji je široj javnosti postao poznat sastavljanjem spiska "nosilaca antisrpske politike".

„Sloboda medija, jedan je od osnovih zadataka nove Vlade“, uverava međutim Petković i u tom kontekstu najavljuje redefinisanje medijske strategije i rešavanje pitanja vlasništva.

„Pitanje javnosti i nedozvoljene koncentracije vlasništva, biće rešeno u sklopu seta medijskih zakona. U ostvarivanju slobode medije, opredelili smo se za evolutivni put - da ono što je do sada bilo dobro sačuvamo i dalje razvijamo, da otklonimo ono što je praksa odbacila i da korak po korak tražimo nova rešenja, u najkraćem mogućem roku, koja će biti jasan doprinos razvoju demokratskog društva“, dodaje ministar

Srbija se, međutim, ni nakon 12 godina od demokratskih promena ne može pohvaliti zadovoljavajućim nivoom slobode medija.

Iako se mora priznati da se situacija značajno promenila od vremena diktature Slobodana Miloševića, kada su mediji strogo kažnjavani i zatvarani, a sudbine ubijenih novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nisu razjašnjene, mehanizmi uticaja, kako države, tako i eknomskih interesnih grupa, ipak su opstali, iako u novom ruhu, pa su mediji danas pod drugačijom vrstom pritiska.

Mark Vajthaus, predstavnik IREX-a, organizacije koja već 15 godina pomaže rad i razvoj medija u Srbiji, kaže da je primetno da je u proteklih deceniju i po učinjen upadljiv napredak, ali dodaje da je „ostalo još mnogo toga da se uradi, još mnogo izazova“.

Refleksija ekonomske situacije

Ambasador SAD Majkl Kirbi, čija država kroz USAID sarađuje sa IREX-om, ukazuje da su glavni izazovi s kojima se danas suočavaju mediji u Srbiji, pored ekonomskih, tehnoloških i političkih promena - transparentnost vlasništva, konkurentnost i privatizacija.

Mediji su, primećuje ambasador, u nekoj vrsti tranzicije u kojoj je i dalje mnogo otvorenih pitanja, a teška eknomska situacija u zemlji, oslikava se i na njih.

„Može se reći da se to preklapa sa slobodom medija, jer, koliko mogu biti slobodni, ako nema novca koji bi to podržao? Teška ekonomska situacija znači da je manje novca za reklamiranje, a konkurencija je velika“, kaže američki ambasador.

U teškoj ekonomskoj situaciju, poziciju dodatno otežava nedostatak uslova da svi mediji, pod jednakim okolnostima, učestvuju u tržišnoj utakmici, dodaje predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

„Pre svega mislim na ulogu države na medijskom tržištu, a zatim i na postojanje neke vrste monopola na marektinškom tržištu i to je ono što u mnogome određuje poziciju medija u ovom trenutku“, rekao je Obradović

Jedini način da medij opstane i zadrži nezavisnost, jeste da se izbori za finansijsku samostalnost, što je u trenutnim uslovima gotovo nerelano.

U tome je međutim, uspeo niški portal Južne vesti, kome su česta tema finansijske malverzacije lokalnih zvaničnika. Predrag Blagojević, urednik tog veb sajta, kaže da se trude da imaju što manje troškove, a što im je kao portalu lakše nego radio ili TV stanici, te da im je pomoć koju dobiju od donacija dovoljna za rad.

„Mi se ne finansiramo iz javnih budžeta. Iz budžeta grada Niša, na primer, ne dobijamo praktinčno ni dinar, niti iz bilo kog javnog preduzeća ili ustanove. To nam daje tu vrstu nezavisnosti. Finansijska nezavisnost je zapravo nešto što sprečava bilo kakvu vrstu pritiska. Ne postoji način da nas ucenjuju, da kažu „nećete dobiti novac ako ne skinete taj tekst ili nastavite da radite na toj temi“. Prosto, to je recept“, kaže Blagojević, ali recept „Južnih vesti“, nije međutim primenjiv za veće, komercijalne medije.

Stanje u kome su danas, Vukašina Obradovića navodi na zaključak da tokom proteklih 12 godina „nije postojala politička volja da se od medija napravi „četvrti stub demokratije““
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

XS
SM
MD
LG