Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji na Balkanu: Davno zaboravljena nezavisnost


Novinari u Beogradu.

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, novinari i medijski stručnjaci iz regiona za “Zašto?” komentarišu moguće pogoršanje statusa medija u svojim zemljama te eventualne promjene zakona na štetu njihove nezavisnosti, nakon što su nedavno objavljene globalne analize medijskih sloboda ukazale na generalni pad medijskih sloboda u svijetu i u regionu.

  • Srbija

Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu:

* Budući da su upravo završeni predsednički izbori, da je novi predsednik Republike dobio mandat sa velikom većinom i da njegova partija i koalicija takođe imaju veliku većinu u parlamentu, to bi trebalo da znači da se vlast konsoliduje i da bi u tom smislu mogla da bude tolerantnija u raznim oblastima slobode, uključujući i medije. S druge strane, znajući politički apetit, identitet i karakter te vlasti to se ne može očekivati tako da nisam sigurna kako će se to razvijati.

* Već neko vreme se u procesu evropskih integracija ovde nekako sloboda izuzima i isključuje kao značajan element u tom procesu, pa je nekako zavladalo uverenje da se mogu donositi zakoni koje niko nikad nema nameru da primeni, ali kad za nekim od isnstituta postoji potreba čak i postojanje zakonske mogućnosti može da bude opasnost. U tom smislu ukoliko se i u drugim oblastima urušavanje slobode nastavi moguć je i takav ishod.

  • Crna Gora

Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore:

* U narednom periodu očekujem da se nastavi dosadašnji trend verbalnog zastrašivanja i pritisaka na medije na globalnom nivou, pogotovo u državama koje slove kao nedemokratske. A što se konkretno Crne Gore tiče, stekla sam utisak da je trend nove vlade da ona diskretno, što bi rekli, 'plišanom rukom' pokrije medije.

* Ne očekujem da će porasti brutalni pritisci ili napadi na medije. Incidenata može biti u slučaju raspisivanja predsjedničkih izbora, koje očekujemo kad se podignu tenzije ali ne očekujem da će se nešto posebno dešavati kada je u pitanju Crna Gora. Ne očekujem ni boljitak niti očekujem rast tenzija ili napada na medije.

  • Bosna i Hercegovina

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinar:

* Materijalno stanje većine medija je sve gore i gore. Dio medija se gasi naprasno. Politički pritisci su postali toliko prefinjeni da ih u javnosti gotovo i ne vidimo, ali mi koji smo u medijima itekako ih osjetimo. U prilog tome govori i da je pravna i fizička sigurnost novinara sve lošija. Već sada imamo oko 170 tužbi protiv novinara.

* Kada sve to saberem i kada tome dodam opštu političku, društvenu i ekonomsku klimu u Bosni i Hercegovini sloboda mediji je već ušla u neku svoju kritičnu fazu, ušla je u slijepi kolosjek . Ovih dana svjedoci smo vapaja sa Javnog RTV sistema. U lokalnim sredinama kolege jedva preživljavaju, jer rade za nekih tričavih 500 – 600 konvertibilnih maraka. Ukratko, ništa od onoga što se zbiva na bosanskohercegovačkoj političkoj, društveno - ekonomskoj ljestvici ništa od toga ne ide u prilog medijima, a naravno ni onoj njenoj glavnoj osobini - slobodi medija.

  • Kosovo

Imer Muškoljaj, predsjednik Savjeta štampe Kosova:

* Stanje medija i novinara na Kosovu nije se znatno promenilo od prošle godine, a može se reći i da je pogoršano. Radi se pre svega o uslovima rada novinara, većina njih ne prima plate regularno. Isto tako, postoji problem slobode izražavanja, kada kažem to mislim na napade na novinare, uticaj koji vrši vlada i druge institucije, kao i interesne grupe kako bi ispunile svoj cilj. To su problemi sa kojima se suočavamo. Nažalost, nije da smo otišli napred što se tiče poboljšanja našeg stanja, a ne verujem da će biti bolje u predstojećem periodu.

* Oni su pokušali, predsednik Hašim Tači i Ministarstvo pravde, da kriminalizuju klevetu zakonom. Mi to nismo podržali. Naprotiv, to je nemoguće da se ponovo uvede, pošto je to pre nekoliko godina uklonjeno. Apsurdno je da se vratimo 10 godina unazad zbog nečije volje, predsednika ili ministarstva.

XS
SM
MD
LG