Dostupni linkovi

Mediji: Trumpov poker sa Iranom i Sjevernom Korejom


Zastave Sjeverne Koreje i Irana
Zastave Sjeverne Koreje i Irana

Svjetski mediji analizirali su kakve rizike nosi pristup američkog presjednika Donalda Trumpa prema iranskom nuklearnom sporazumu koji, uprkos neslaganju saveznika, želi napustiti polovinom maja zbog navodnih nedostatka i ograničenja, i Sjevernoj Koreji, sa kojom želi postići nuklearni sporazum nakon iznenadnog otvaranja njenog vođe Kim Džong-una i najave susreta dva lidera u narednim sedmicama.

Guardian: Trumpov pristup Iranu i Sjevernoj Koreji je kockanje radi slave

U narednim mjesecima će se pokazati dvije strane nuklearne diplomatije Donalda Trumpa u odnosima sa Iranom i Sjevernom Korejom kako se prepliću na način koji je vrlo težak za predvidjeti, jer on prijeti napuštanjem nuklearnog sporazuma sa Teheranom iz 2015. dok istovremeno na samitu sa Kim Džong-unom želi postići nuklearni dogovor sa Pjongjangom, piše Julian Borger, urednik londonskog Guradiana za međunarodne odnose:

‘Ishod koji SAD očekuju od tog samita je da se Pjongjang odrekne nuklearnog oružja i prihvati nenajavljene inspekcije za verifikaciju. To su, međutim, općenito, uslovi koje Trump želi odbiti kada je u pitaju Iran.’

Ako ostavimo detalje po strani, piše Borger, čini se da je suština Trumpovog argumenta to da će odbijajući dogovor za kontrolu naoružanja sa Iranom, zbog njegovih uvjeta i ograničenja, njegova pozicija biti ojačana u pregovorima sa Kimom jer će sjevernokorejski lider biti svjestan da će Trump biti zadovoljan samo sa stalnim razoružanjem po pitanju nuklearnog oružja i projektila.

Skeptici kažu da se Trump priprema za samit sa očekivanjama koja su prenapuhana, uz povlađivanje Južnokorejanaca, i njegovo razočaranje kada mu bude ponuđeno manje u zamjenu za više od Sjedinjenih Država moglo bi dovesti do brze eskalacije, piše Borger.

A zbog sugestije Johna Boltona, novog savjetnika za nacionalnu sigurnost, da američka administracija želi “libijski model’ za Sjevernu Koreju, Pjonagajng će se samo još više utvrditi na svojim pozicijama jer se Muamer Gadafi 2003. odrekao nuklearnog programa a 2011. su ga ubile pobunjeničke snage koje je podržavao NATO, zaključuje urednik Guardiana:

‘Ako ovo kockanje završi loše, i ako se sukobe Trumpovi asimterični pristupi Iranu i Sjevernoj Koreji, Sjedinjenje Države će se vrlo brzo naći u situaciji u kojoj se suočavaju sa dva velika sukoba na dva fronta.’

CNN: Trumpov taktika sa pokerom sa visokim ulozima

Predsjednik Donald Trump pretvara dvije ključne vanjskopolitilke drame -- oko sporazuma sa Iranom i iznenadno otvaranje na Korejskom poluostrvu -- u jednu veliku televizijsku partiju nukleranog pokera, piše Stephen Collinson u analizi CNN-a:

‘On skriva svoje karte, ali stalno povećava ulog. Na kapaljku pušta detalje, podgrijavajući očekivanja i špekulacije o njegovim narednim potezima... Trumpov pristup ovim izazovima je dosljedan obrascu njegovog života. Kao građevinski poduzetnik, ličnost iz realityja i političar, od sebe je uvijek napravio glavnu zvjezdu.’

Događaji na Korejskom poluostrvu se odvijaju zapanjujućom brzinom nakon samit između predsjednika Sjeverne i Južne Koreje prošle sedmice i Južna Koreja je saopštila da će Sjeverna Koreja pozvati južnokorejske i američke novinare da prisustvuju demontiranju jednog nuklearnog postrojenja u toku maja, pa Trump ove događaje vidi kao znak da je na pravom putu te kao dokaz Kimove iskrenosti, piše Collinson:

‘Ali postoji i drugi način da se posmatra sjevernokorejski pristup. Kim možda igra poznatu igru nuđenja simboličnih koncesija kako bi privukao Sjedinjenje Države i saveznike u produženi i, na kraju, neuvjerljivi dijalog.’

Objave Pjongjanga o nuklearnim postrojenjima mnogi analitičari vide kao način da sebe proglasi istinskom nukearnom silom, i dok Washingtom nema načina da zna o drugim testnim lokacijama ili tajnim skladišnim širom Sjeverne Koreje malo je vjerovatno da će Pjongjang pristati da se otvori bez značajnih ekonomskih koncesija za koje predsjednik kaže da nisu na stolu:

‘Dileme oko namjera Sjeverne Koreje se navodno razmjenjuju na vrhu Trumpovog tima i izražavaju se na način koji je suprotan predsjednikovom agresivnom nastupu.’

XS
SM
MD
LG