Dostupni linkovi

Mediji: Sumrak merkelizma


Kancelarka Angela Merkel u Frankfurtu, 14. septembar 2017.
Kancelarka Angela Merkel u Frankfurtu, 14. septembar 2017.

Angela Merkel se nada formiranju svoj četvrte vlade početkom 2017, rekordnih skoro pola godine od opštih izbora, a nakon što su Socijaldemokrati pristali na preliminarne razgovore o trećoj ‘velikoj koaliciji’.

No njemački i svjetski mediji bavili su se i time da li problem oko formiranja nove vlade u stvari ukazuju na to da je ‘merkelizam’ pri kraju i da li je Njemačkoj i Evropi donio trenutni period nestabilnosti, što je bila tema na 'Zašto?'.

Čini se da njemački političari ne žele vlast jer su Slobodni demokrati već pobjegli glavom bez obzira dok su Socijeldemokrati u gužvi oko tog već sedmicama i obje partije podsjećaju na ptice za koje ljudi kažu da prve bježe uoči prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi i vulkanski potresi, piše Dirk Kurbjuweit u uredničkom osvrtu njemačkog sedmičnika.

‘Osjećaju da će se nešto desiti -- nešto veliko -- a to je kraj ere Merkelove. Zbog toga se ponašaju drugačije nego uobičajeno. Moglo bi potrajati još neko vrijeme dok Merkel siđe sa vlasti, ali je jasno da smo ušli u kasnu fazu merkelizma.’

Bez obzira da li će Njemačka završiti sa reprizom trenutne koalicije ili sa manjinskom vladom, fokus će uglavnom biti na na završetku ere Merkelove a nestabilnost koju će ona stvoriti, kroz kombinaciju političke paralize i borbe za vlast, će trajati godinama, zaključuje Spiegel:

‘Ali da li je to neophodno? Ako je Merkel tako vezana za stabilnost, onda bi trebala vidjeti da zemlja uopšte neće imati koristi ako ona dostigne ili prestigne rekord Helmuta Kohla od 16 godina. I ona bi također trebala zamišljati kak će izgledati budućnost njemačke politike -- budućnost bez Merkelove.’

Tokom protekle decenije ili i duže, njemačka kancelarka Angela Merkel je dominirala pozornicom na samitima Evropske unije ali dok je prelazila crvenim tepihom na ulazu u zgardu gdje se samit održavao prošle sedmice, nije više bilo njene uobičajene aure, piše Steven Erlanger za njujorški dnevnik:

‘Svi shvataju da se njena era završava. Pa ipak, bilo je znakovito da kako su su lideri pristizali u četvrtak na ovaj sastanak, francuski predsjednik Emmanuel Macron je već bio tamo, odgovarajući na pitanja reportera. Nasmijavši se popustljivo, Merkel mu je prišla i rekla: Oh, on već odgovara na sva pitanja’.’

Paraliza u Berlinu, sa oslabljenom Merkelovom i bez nove vlade prije marta, odložila je ono što je trebao biti centralni zadatak bloka -- osmišljavanje reformi kojima bi se institucuionalno osvježio kako bi se euro potpuno zaštitio i učinio samoodrživim radi izbjegavanje novih šokova od članica kao što su Grčka, Italija ili Španija, piše Erlanger.

Merkelova ne može krenuti naprijed bez mandata iako u Evropi svi osjećaju da se nešto mora promijeniti i da Njemačka mora bitu u samom središtu toga, kazao je njemački politički analitičar Jan Techau za njujorški dnevnik:

‘Ali bilo to pitanje ekonomije ili odbrane, nisam siguran da Nijemci osjećaju da to mogu završiti, imajući u vidu opadajući politički kapital Merkelove. Problemi su ogromni ali Nijemci nisu sigurni da smo spremni za to.’

Foto: Reuters

XS
SM
MD
LG