Dostupni linkovi

Mir kao zadnja opcija


Protesti u Gazi, 14. maj 2018.
Protesti u Gazi, 14. maj 2018.

Svjetski mediji analizirali su mogućnosti za obnavljanje mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca nakon premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim i krvavih protesta na granici Pojasa Gaza u kojima su izraelske snage ubile skoro 60 Palestinaca.

Situacije kao što je ona izazvana premještanjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, skrenula je svjetsku pažnju na nadrealni trenutak u kojem je na granici Gaze sa Izraelom od izraelske žive vatre stradalo skoro 60 Palestinaca dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu otvaranje ambasade nazvao ‘velikim danom za mir’, piše londonski Economist.

Za muke u Pojasu Gazi ima više krivica, od Izraela koji ga drži pod obručem pravdajući to sigurnosnim razlozima i Amerike koja ga podržava, do Hamasa koji Gazu drži pod čvrstom kontrolom iznutra, Fataha koji vlada Zapadnom Obalom i koji je smanjio kontakte i humanitarnu podršku, do Egipta koji često zatvara jedini izlaz prema vanjskom svijetu, piše ovaj sedmičnik:

‘Mnogo više može biti urađeno da se olakša situacija u pojasu Gaze, bez ugrožavanja izraelske sigurnosti. Ali nema trajnog rješenja dok se također ne riješi pitanje Palestine. Gospodin Netanjahu dugo odbija ideju palestinske države -- i nastavio je izgradnju naselja na okupiranoj zemlji.’

Treško je uvjeriti Izrael da promijeni svoj stav ali griješi kada misli da ne treba tražiti mirovni dogovor, kao što griješi i Trump odlukom da unaprijed riješi status Jerusalima, piše Economist.

Ali Palestinci također olakšavaju stvari Izraelu koji tvrdi da nema ‘partnera za mir’, jer su podijeljeni između umornih nacionalista u Fatahu koji ne mogu postići mir i islamističkog Hamasa koji to odbija učiniti, zaključuje Economist.

‘Palestinci očajnički trebaju nove vođe. Fatah se mora obnoviti kroz dugo odgađane izbore. A Hamas mora shvatiti da rakete više štete palestinskim snovima o državnosti nego što ugrožavaju Izrael.’

Prijedlog mirovnog plana za Bliski istok, koji administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa još uvijek nije objavila, već trpi čeone udare vjetra nakon što je smrtonosno nasilje na izraelskoj graničnoj ogradi prema Pojasu Gaze uznemirilo arapske vlade koje bi mogle pomoći da Palestinci sjednu za pregovarački sto, piše Wall Street Journal.

Nakon što je poslednja runda pregovora pod vođstvom bivšeg predsjednika Baracka Obame propala 2014., njegov nasljednik je novi dokument -- na kojem se radi već mjesecima i koji nudi rješenja za sporna pitanja kao što su granice, sigurnost i izbjeglice -- nazvao ‘konačnim prijedlogom’.

Nakon 70 godina propalih pregovora, posao Amerike nije da nametne sporazum, već da predloži plan za koji misli da je realan, njujorški dnevnik citira jednog američkog diplomatu.

‘Ali nakon američke odluke o izmještanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, arpski saveznici Amerike sve su više pesimistični da bi taj mirovni napor mogao biti uspješan,’ piše Wall Street Journal.

XS
SM
MD
LG