Dostupni linkovi

Mediji: Klintonova obezbedila nominaciju, Sanders sumnja


Podijum spreman za Bernija Sandersa, ilustrativna fotografija
Podijum spreman za Bernija Sandersa, ilustrativna fotografija

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton dostigla je dovoljan broj glasova delegata da bi postala kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika SAD, prenose američki mediji, dan pre glasanja u šest saveznih država. Međutim, njen stranački rival Berni Sanders osudio je preuranjene informacije medija, tvrdeći da ona ne može da se smatra pobednicom pre konvencije u Filadelfiji krajem jula.

TV mreža CNN je objavila da je na osnovu njenog prebrojavanja glasova delegata i superdelegata Hilari Klinton - posle ubedljive pobede u Portoriku - osvojila demokratsku nominaciju i da će postati prva žena u istoriji SAD dugoj 240 godina koja će prevdoditi najveću političku partiju.

Ona je obezbedila glasove 1.812 delegata i 572 superdelegata čime ukupno ima podršku 2.384 delegata što je za jedan glas više nego što joj treba za nominaciju, precizira CNN.

Hilari Klinton
Hilari Klinton

Klintonova je pobedila na 29 biračkih mesta, a njen protivkandidat Sanders na 21. Ona je osvojila 2.9 miliona glasova više od svog takmaca, ostvarivši ubedljivije vođstvo nego Barak Obama pre osam godina u nadmetanju sa njom.

Istovremeno, agencija AP navodi da je Klintonova dostigla ključnu brojku tačno osam godina pošto je izgubila od aktuelnog predsednika Baraka Obame.

"Polaskani smo, na ivici smo istorijskog i jedinstvenog trenutka ali imamo još unutarstranačkih izbora da osvojimo. Predstoje nam izbori u još šest država i borićemo se žestoko za svaki glas, naročito u Kaliforniji", kazala je Hilari Klinton.

Međutim, Sanders je okvalifikovao informacije medija kao preuranjene.

"Svi znaju kako će tačno da glasaju svi superdelagati 25. jula na konvenciji Demokratske partije. To je sjajno za njih, ali ja ne znam kakav će biti ishod. Poenta je u tome da u utorak u Kaliforniji imamo najvažnije izbore. Njeni građani imaju pravo da odluče ko će biti predsednik SAD – ne slušajući AP ili NBC. Nadam se da će građani masovno izađi na birališta i jasno predočiti da žele stvarne promene jer su umorni od politike i ekonomije koju vodi establišment,” kazao je Sanders.

Njegov portparol Majkl Brigs je takođe kritikovao medije.

"Nažalost, u žurbi da procene, oni ignorišu jasno saopštenje Demokratskog nacionalnog komiteta da je pogrešno računati glasove super-delegata pre nego što zaista glasaju na konvenciji ovog leta. Naš posao od sada do konvencije je da uverimo superdelegate da je Berni daleko najbolji kandidat protiv Donalda Trampa", dodao je Brigs.

Berni Sanders
Berni Sanders

Većinu delegata biraju građani na unutarstranačkom glasanju, a superdelegate čine stranački lideri i izabrani senatori, članovi Kongresa i guverneri, koji imaju pravo da se predomisle u bilo kom trenutku.

Sanders, senator iz Vermonta, ima oko 800 glasova manje od Hilari Klinton, navodi AP. Njen takmac, koji sebe naziva demokratskim socijalistom, naročito privlači mlađe glasače koje pogađa sve veća ekonomska nejednakost. On je obećao da će sprovesti "političku revoluciju".

Kako javlja AP, Barak Obama je razgovarao u nedelju telefonom sa Sandersom, ali se ne znaju detalji.

Ova agencija prenosi i da će se Obama uskoro uključiti u kampanju i podržati Hilari Klinton kako bi osigurao njenu pobedu nad republikanskim kandidatom, milijarderom Donaldom Trampom, koji je osigurao nominaciju 26. maja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG