Dostupni linkovi

Mediji i država ne poštuju presumpciju nevinosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Poštovanje presumpcije nevinosti u u medijskom izvještavanju o krivičnim postupcima trebalo bi da bude opšte poštovan princip, no u Crnoj Gori krše ga i mediji ali i državni organi kao i najviši javni funkcioneri. Stručnjaci poručuju da se zakoni koji regulišu tu oblast moraju mijenjati kako bi se izašlo iz trenutnog stanja.

Iako je Crna Gora u normativnom smislu napravila određene pomake u uspostavljanju sistema pravičnog suđenja i poštovanja presumpcije nevinosti i zaštite privatnosti na tom polju ima još stvari koje treba popraviti, kaže šef misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj. Prema Figaju, mediji su ti od kojih mnogo toga zavisi u poštovanju presumcije nevinosti.

„OEBS kao organizacija zagovara medijske slobode i poštovanje prava novinara, no, isto tako uvijek naglašavamo značaj profesionalne etike i odgovornosti medijskih poslenika.“

U CEMI-ju su, prateći izvještavanje medija, ustanovili da pojedini u kontinuitetu krše presumpciju nevinosti, naročito u naslovima objavljenih tekstova.

„’Ubio advokata i otišao kući’. ’Pljevljak krao’, ’Budvanin ga prikrivao’, ’Prebili momka ispred kafića’... Sve su ovo naslovi novinskih članaka kojima se na neposredan način krši pretpostavka nevinosti. Ali analizom tih članaka ustanovljeno je da ona ne sadrži kršenje presumpcije nevinosti već se isključivo ovakvim naslovima vrijeđa pravo okrivljenih, optuženih u toku sudskih postupaka“, kaže Aleksandar Dedović iz CEMI-ja.

Zastupnik države Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Zoran Pažin kaže da se u definisanju presumcije nevinosti crnogorski zakonodavci prave veće pape od Pape i taj princip definišu isuviše široko kada kažu da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom sudskom presudom.

„Mi imamo jednu konfuziju, jedan apsurd da prvostepeni sud kada smatra da je okrivljeni kriv istovremeno ga izrekom presude pred sudom oglašava krivim, a da ga istovremeno smatra nevinim. Ne možete ga smatrati nevinim i oglašavati krivim. To je besmislica. A evropska kovencija međutim kaže – dok se ne dokaže zakonom. To znači, onog trenutka kada prvostepeni sud smatra da je okrivljeni kriv, on ga više ne smatra nevinim. Međutim, onoga trenutka kada okrivljeni podnese žalbu drugostepenom sudu, aktiviraju se sve njegove procesne garancije po osnovu pretpostavke nevinosti.“

Urednik dnevnog lista „Vijesti“ Mihailo Jovović ukazao je i da visoki državni funkcioneri u svojim javnim istupima otvoreno govore i komentarišu određene sudske postupke. Pažina je pitao da li je to kršenje presumpcije nevinosti:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link

Novinare je zanimao odgovor Pažina na pitanje da li crnogorska policija krši presumpciju nevinosti kada objavljuje ili medijima dostavlja snimke akcija hapšenja lica koja se sumnjiče za izvršenje određenih krivičnih djela.

„To je apsolutno kršenje pretpostavke nevinosti i ja oko toga nemam baš nikakvih dilema“, bio je kategoričan Zoran Pažin.

U Savjetu Agencije za zaštitu ličnih podataka ukazuju na gruba kršenja prava na privatnosti, što u štampanim medijima što na internet portalima. To je naročito izraženo, primjećuje Aleksa Ivanović, u komentarima.

Situacija u kojoj se vrlo često grubo krše pravo na presumpciju nevinosti i pravo na zaštitu privatnosti mora se prevazići novim zakonskim rješenjima, kaže Ivanović.

„Ako ste u saznanju da mediji očigledno dobijaju informacije do kojih nijesu mogli da dođu, moraćete da se potrudite da ne idete u medije da tražite izvor informacija jer biste tako na mala vrata uveli cenzuru koja je Ustavom zabranjena, a onamo gdje bi bilo cenzure ne bi bilo demokratije. Nego molim vas pođite pa vidite u kojim to organima, privatnim, privrednim društvima, državnim organima se ne poštuje pravo na privatnost.“
XS
SM
MD
LG