Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji: Evropa i Rusija očekuju različite signale iz Italije


Lider koalicije desnog centra Silvio Berlusconi na predizbornom skupu njegove stzranke Forza Italia u Milanu, 25. februara 2018.

Italijani u nedjelju glasaju na parlamentarnim izborima i zapadni mediji su se bavili mogućim posljedicama izbornih rezultata, što je bila tema na 'Zašto'.

Ovih dana, niko nije negativniji o evropskoj ekonomiji nego Italijani jer deceniju nakon početka krize eurozone italijanski bruto domaći prozvod se još nije vratio na nivo od prije 2007. godine, sa nezaposenošću od 11 posto a onom među mladima na zaprepašćujućih 32 posto, piše Washington Post u analizi Fabija Bulfonea i Manèsa Weisskirchera:

’Sljedeća italijanska vlada će morat savladati vrlo visoku planinu. Glavni takmaci su alijnsa desnog centra koju predvodi bivši premijer Silvio Berlusconi, alijansa lijevog centra Mattea Renzija i anti-establišment Pokret pet zvijezda. Ko god izađe kao pobjednik u nedjelju moraće se uhvatiti ukoštac ne samo sa uobičajenim izazovima ekonomskom rastu već i sa komplikovanim odnosom Italije sa eurom.’

Malo je izvjesno da će ijedna stranka dobiti dovoljno glasova za parlamentarnu većinu, ali daljnje prisutvo u vladi Demokratske partije, kao Berlusconijevog partnera u ‘Velikoj koaliciji’, će značiti veliko olakšanje za Brisel, iako ni učešće euroskeptičnih partija kao što je Pokret pet zvijezda ili Sjeverne lige u vladi nije isključeno, pa se postavlja pitanje da li bi ijedna od njih u toj situaciji tražila kraj članstva u eurozoni?

Italija će nakon Brexita biti treća najveća ekonomija u Evropi -- iako oslabljena -- no duboke podjele u društvu i ‘šibanje antipatija’ prema migrantima su rezultirali nasilnom i ružnom kampanjom, a pored svega nad Italijom se nadvija i duga sjenka Vladimira Putina, piše londonski Independent u svojoj najavi izbora:

‘Moskva je izgleda nadomak uspjeha u Italiji tamo gdje nije uspjela sa Marin Le Pen u Francuskoj, Geertom Wildersom ili populistima u Njemačkoj: postići cilja da stekne saveznika u vladi, bez ikakvog napora.’

Vođstvo koalicije desnog centra, koja uživa podršku od 37 posto podrške, kao i Pokret pet zvijezda, sa 28 posto, ne kriju da podržavaju Moskvu a Berlusconi, vođa koalicije desnog centra koji ne može biti premijer zbog krivične presude za podmićivanje, ne krije svoje divljenje Putinu, protivi se sankcijama protiv Rusije a optužuju ga i da je profitirao od poslova sa Moskvom, piše Independent:

‘Izbori će Italiju najvjerovatnije ostaviti podijeljenom i nesređenom, pojačavajući zabrinutost u EU i drugim zapadnim prijestolnicama. Predsjednik Evropske komisije Jean Jean-Claude je naglašavao strepnje mnogih kada je je rekao da se Brisel mora pripremiti za moguću ‘ne-operativnu’ vladu u Rimu. NO u Moskvi će podići zdravicu ili dvije kako bi proslavili vitalni dobitak.’

XS
SM
MD
LG