Dostupni linkovi

Medicinari nakon volontiranja u Kirgistanu ne mogu kući


Medicinski radnici u zaštitnim odijelima primaju pacijente u novoj specijalizovanoj bolnici u Biškeku u julu.
Medicinski radnici u zaštitnim odijelima primaju pacijente u novoj specijalizovanoj bolnici u Biškeku u julu.

Na vrhuncu epidemije COVID-19 u Kirgistanu ovog ljeta, desetine kirgijskih medicinara velikodušno su doputovali iz Rusije kako bi pomogli u borbi protiv virusa koji je preplavio siromašni zdravstveni sistem ove zemlje u Centralnoj Aziji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Nakon nekoliko sedmica volonterskog rada u takozvanim crvenim zonama pandemije - područjima s visokom stopom zaraze - mnogi se radnici sada ne mogu vratiti kući zbog mjera ograničenja koje je uvela Moskva.

Rusija je zatvorila svoje granice za strance, dopuštajući ulazak samo onima koji imaju dozvolu stalnog boravka. Mnogi kirgijski medicinari su se posljednjih godina preselili u Rusiju i nemaju ruski pasoš ili dugotrajnu vizu.

"Oni koji imaju rusko državljanstvo vratili su se u Rusiju, uprkos tome što su morali platiti prilično skupe karte. Ali, nije nam dozvoljeno da ponovo uđemo u [Rusiju]", rekla je Gulbahar Košoeva, jedna od desetina medicinskih radnika zaglavljenih u Kirgistanu.

"Na svom radnom mjestu u Rusiji tražila sam od kolege da me privremeno zamijeni", rekla je Košoeva. U Kirgistan je došla u avgustu planirajući višenedjeljni rad u medicinskoj ustanovi Semetei u blizini Biškeka, koja je pretvorena u specijalizovanu bolnicu za pacijente s COVID-19.

Košoeva je bila među grupom od gotovo 100 medicinskih volontera koji su stigli u Kirgistan kad se zemlja suočila s velikim nedostatkom zdravstvenih radnika, bolničkih kreveta, lijekova i opreme u veoma teško vrijeme za Kirgistance.

Medicinski specijalist liječi pacijente u bolnici u Biškeku u julu.
Medicinski specijalist liječi pacijente u bolnici u Biškeku u julu.

‘Samo nas pustite'

Nurgul Kambaralieva, organizatorka kampanje, rekla je da su tri grupe volontera otišle u Kirgistan.

Rekla je da su se neki od njih u međuvremenu vratili na svoja radna mjesta i porodicama u Rusiji, dok je nekolicina odlučila ostati u Kirgistanu kako bi pomogla bolnicama u rodnim selima koja su još uvijek u teškoj situaciji i očajnički trebaju pomoć.

Drugi su završili svoj volonterski rad, ali se ne mogu vratiti i ne znaju šta će se dogoditi s njihovim relativno dobro plaćenim poslovima u Rusiji.

Mnogi su otišli na neplaćeni dopust i planirali su se vratiti za nekoliko nedjelja. Sad ih čeka neizvjesna budućnost.

"Prije odlaska iz Rusije u Kirgistan, napisali smo ambasadi Kirgistana da se moramo vratiti na svoja radna mjesta u Rusiju", rekao je dr. Meken Abdaliev, koji je u Kirgistan došao 12. jula.

"Ne tražimo nikakav novac ili finansijsku podršku za naše putne troškove. Karte možemo platiti sami", rekao je Abdaliev. On želi da kirgijske vlasti pomognu medicinarima da se vrate na posao u Rusiji.

Gotovo 100 medicinskih volontera stiglo je u Kirgistan kada se zemlja početkom ove godine suočila s velikim nedostatkom zdravstvenih radnika, bolničkih kreveta, lijekova i opreme.
Gotovo 100 medicinskih volontera stiglo je u Kirgistan kada se zemlja početkom ove godine suočila s velikim nedostatkom zdravstvenih radnika, bolničkih kreveta, lijekova i opreme.

"Medicinari su došli pomoći Kirgistanu kad je zemlji bilo najpotrebnije. Ovdje su vrijedno radili", rekao je zamjenik kirgijskog ministra zdravstva Nurbolot Usenbaev.

No, Usenbaev ističe da povratak medicinara u Rusiju nije u nadležnosti vlade Kirgistana.

"Ministarstvo vanjskih poslova [moglo bi pomoći] u pitanju povratka medicinara [u Rusiju]. S naše strane također pokušavamo pomoći slanjem žalbenog pisma", rekao je.

Kirgistan je zatražio od ruske vlade da obnovi redovne letove između dviju zemalja. Rusija još uvijek nije pristala.

U Kirgistanu, zemlji s oko šest miliona zaraženo je oko 45 000 ljudi. Više od 1.000 ih je umrlo. Smatra se da su oba broja niža od stvarnog broja slučajeva i smrtnih slučajeva.

U međuvremenu je obnovljeno samo nekoliko letova između Kirgistana i Rusije, ali ostaje nejasno kada će Rusija otvoriti svoje granice za državljane Kirgistana i druge strance.

Prije pandemije, Rusija je primila milione migrantskih radnika iz Kirgistana, Uzbekistana i Tadžikistana.

XS
SM
MD
LG