Dostupni linkovi

Medenica i studenti: Sudovi su nezavisni


Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Od kada je još 2007. godine detaljna analiza rada crnogorskih sudova pokazala veoma loše stanje u sudstvu, situacija se do danas popravila jer je značajno umanjen broj neriješenih zaostalih predmeta a i rad sudija postao je efikasniji, saopštila je, obraćajući se studentima Pravnog fakulteta predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

I Medenica i studenti, koji su bili njeni gosti u okviru projekta "Otvorena vrata"smatraju da crnogorsko sudstvo nije ispolitizovano.

Vesna Medenica: Evropska komisija konstatovala je napredak crnogorskih sudova u dijelu rješavanja zaostalih predmeta i u dijelu poboljšanja efikasnosti. Za sudsku vlast je to i najbitnije.
Nakon što je nedavno ocijenila da ne stoje ocjene Evropske komisije kako je do sada izbor članova Tužilačkog i Sudskog savjeta, odnosno sudija i državnih tužilaca bio politizovan, predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Medenica je studentima kazala kako taj dio kritika i nije najvažnija stvar u ocjeni komisije o radu crnogorskih sudova.

"Kao što vam je poznato, Evropska komisija konstatovala je napredak crnogorskih sudova u dijelu rješavanja zaostalih predmeta i u dijelu poboljšanja efikasnosti. Pravo da vam kažem za sudsku vlast je to i najbitnije. Onaj dio koji oni smatraju da je problematičan i zabrinjava jeste što postoji mogućnost političkog uticaja na sudstvo kroz način izbora predsjednika suda, predsjednika Vrhovnog suda i izbora Sudskog savjeta i uopšte izbora sudija",
kazala je ona.

Studenti saglasni sa ocjenom Medenice

I studenti Pravnog fakulteta, koji su tokom prijema u Vrhovni sud predsjednici postavili svega nekoliko pitanja saglasni su da se ne može govoriti o politizaciji sudstva u Crnoj Gori.
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević

"U toku sam da se o tome govori i da postoji određena svijest da je stanje takvo i da ne ide na bolje međutim, ja se ne slažem s obzirom na to što čujem od kolega i s obzirom da je dio moje porodice u pravosuđu, tako da u neku ruku sam možda informisanija u odnosu na ostale. Ne kažem da nema primjera ali ne treba generalizovati i da, dok god postoje pomaci to znači da idemo na bolje",
rekla je Ana Tomković studentica specijalističkih studija međunarodnog prava.

"Vjerovatno postoje slučajevi koji su za sebe ali pošto postoji odgovornost sudija i za takve, mislim trebalo bi da postoji i za takve slučajeve, da bi to trebalo svesti na najmanju moguću mjeru i da se u tome i napreduje", kaže specijalizantica na katedri za međunarodne odnose Pravnog fakulteta Anja Damjanović.

Predsjednica Vrhovnog suda obavijestila je studente da je broj neriješenih predmeta od 2007. do danas značajno umanjen da ih je ostao još ali da će njihovo rješavanje biti nastavljeno.

"Sada smo pravili jednu posebnu analizu šta je bilo sa tim predmetima koji su ostali na kraju 2009. a poticali iz 2008. i ranijih godina. Bilo ih je 10 hiljada i to je bio zanemarljiv broj ako uporedimo sa predmetima iste vrste iz sudskih sistema iz okruženja. Već smo vidjeli da smo i od tih 10 hiljada završili veliki broj, 3.900 predmeta ostalo je nezavršeno što očekujem do kraja godine da će i ovih 900 će biti završeno jer je decembar mjesec kada se najviše predmeta završava",
izjavila je Medenica.

Preporučujući Crnu Goru za status kandidata Evropska komisija je nedavno kao jedan od ključnih uslova za određivanje datuma početka pregovora pred državu stavila zahtjev da ojača vladavinu prava reformisanjem pravosuđa, kroz depolitizaciju izbora članova Tužilačkog i Sudskog savjeta, odnosno sudija i državnih tužilaca.

Iako je Evropska komisija jasno sugerisala da je od sada taj proces bio politizovan, Medenica je na sjednici tog tijela u ponedjeljak kazala da dosadašnji način izbora sudija nije dao negativne rezultate.
XS
SM
MD
LG