Dostupni linkovi

Inicijativa dobra, ali teško provediva


Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica založila se da se tužilaštvo pozabavi ratnim huškanjem crnogorskih novinara

Izjava Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, da bi trebalo utvrditi krivičnu odgovornost novinara koji su učestvovali u huškanju na rat devedesetih godina naišla je na podozrenje u medijskim krugovima.

Komentarišući zalaganje Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, da se i crnogorsko tužilaštvo, po uzoru na srpsko, pozabavi ratnim huškanjem crnogorskih novinara sa početka devedesetih i pokušaja da uspostavi vezu između medijskih izvještaja i konkretnih zločina, glavni i odgovorni urednik "Monitora" Esad Kočan za naš radio kaže da je ta ideja sama po sebi normalna, posebno u Srbiji gdje zahvaljujući Hagu vojni politički vrh platio sa svoje ratne naume i akcije:

"U Crnoj Gori oni koji su naređivali, inspirisali i podstrekivali zločin, politički centri, tadašnja vlast, Momir Bulatović, Milo Đukanović, Svetozar Marović nijesu odgovarali trenutno za takvo stanje da je dio te vlasti dobio crnogorski reformski i gotovo humanistički predznak i nekadašnji antiratni pokreti i grupacije su se svrstali uz njih, a sada treba suditi onima koji su u osnovi izvršavali njihove naloge. To je jedna slika Crne Gore koja ima tužne i tragične obrise."


Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je, kako u srijedu prenose medjii, kazala da bi svako ko je podsticao ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, trebalo da odgovara, pa i novinari. Ona je, doduše, ukazala da se radi o veoma specifičnoj odgovornosti i da neće biti lako utvrditi individualnu odgovornost novinara iz tog vremena.

"Ima slučajeva gdje će moći i ja sam za to da se uđe u proceduru utvrđivanja i sankcionisanja svega onoga čime su doprinijeli da se na našim prostorima dešava ono što se dešavalo", kazala je ona.


Nalogodavci su još na vlasti


Urednik "Vijesti" i član Novinarskog samoregulatornog tijela Neđeljko Rudović kaže da je inicijativa Vesne Medenice interesantna, ali se boji da ona neće biti realizovana, ne zato što u Crnoj Gori nije bilo novinara koji su pozivali na mržnju i zločin, već zato što su ti ljudi radili po nalogu onih koji se i danas nalaze na vlasti:

"Oni su to radili po nečijem nagovoru, a čijem nagovoru odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. Novinar tada nije mogao niti je smio raditi da nije imao odobrenje svog glavnog urednika, a s obzirom na situaciju u medijima tada taj glavni urednik mu nije mogao dozvoliti da proizvodi mržnju ako nije imao signal iz centara moći, centara moći kojih, političkih i nijednih drugih u tom vremenu i dolazi se do prostog zaključka da će gospođa Medenica, ako se zaista bude bavila ovakvim slučajevima, morati da se bavi i ljudima koji su tada nosili političku odgovornost za sve što se dešavalo u Crnoj Gori u tom vremenu."

Predsjednica Vrhovnog suda je kazala da bi na odgovornost trebalo pozvati sve one koji su podsticali ratna dešavanja, ali, za razliku od novinara koje je apostrofirala, nije pomenula ulogu nosioca vlasti i političke moći u Crnoj Gori koji su početkom devedesetih poručivali kako su "zamrzjeli šah zbog šahovnice" i "kako se na dubrovačkom ratištu vodi rat za mir".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG