Dostupni linkovi

Medenica vs poslanici: Ko se boji kritike još


Vesna Medenica
Poznato je da u Crnoj Gori državne institucije najčešće nijesu spremne da istrpe kritiku a one koji ih kritikuju nazivaju nekompetentnim, zlonamjernim, neprijateljima države, stranim plaćenicima i slično. Među onima koji ne trpe kritike našla se i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica koja je otišla i korak dalje i u ponedjeljak u parlamentu poslanicima poručila da niko, pa ni oni, nema pravo da kritikuje sudske presude. Takvo obraćanje izazvalo je oštre reakcije pravnika, NVO aktivista i novinara sa kojima smo razgovarali.

"Ne želim da sudski predmeti budu izvan sudnice ovdje u parlamentu. Niti mi u Vrhovnom sudu ne raspravljamo o niti jednom vašem zakonu, niti na to imamo pravo. Time smo završili" - tako je u ponedjeljak predsjednica Vrhovnog suda, žargonski rečeno, začepila usta crnogorskim poslanicima koji su kritikovali pojedine sudske presude.

Kritike na rad sudova, koje su u okviru rasprave o Izvještaju o radu sudova u protekloj godini osim opozicionih imali i poslanici SDP-a, bile su zbog oslobađajućih presuda u postupcima ratnih zločina, neujednačene prakse sudova, ukidanja prvostepenih presuda i vođenja političkih procesa poput “Zavale”.

Medenica je žustrim tonom saopštila da niko nema pravo da komentariše “pravosnažne presude koje su dio pravnog poretka i sa kojima se ne može polemisati”.

Takvom porukom i obraćanjem predstavnicima naroda u Skupštini Crne Gore, predsjednica Vrhovnog suda pokazala je da pogrešno tumači pojam nezavisnosti sudstva, kaže za RSE Veselin Radulović iz MANS-a.

"Nevjerovatno je da sa mjesta te osobe koja pokriva najznačajnije mjesto u pravosuđu dođu izjave da niko ne može komentarisati sudske presude, pravosnažne ili nepravosnažne. To je po meni skandalozno. Presude se moraju komentarisati, rad sudija se mora komentarisati. Naravno da je važno je na koji način se to radi. Bojim se da se pod izgovorom te nezavisnosti ovakvim izjavama pokušava da se pravosuđe negdje izoluje u neki vakuum gdje će oni raditi ono što im je volja a neko drugi neće moći čak ni da komentariše to što oni rade", ocjenjuje Radulović.

Predsjednica Vrhovnog suda bi trebalo da zna da je nezavisno sudstvo ono koje je napravilo otklon od političkog ili drugih uticaja a ne ono koje odbacuje svaku vrstu kritike, kaže urednik u dnevniku Vijesti Neđeljko Rudović. Rudović kaže da crnogorski građani koji plaćaju sudije itekako imaju pravo da ocjenjuju njihov rad.

"Građani od svojih zarada daju za zarade sudija i tužilaca i kompletnog pravosuđa i vlade i državne administracije i oni itekako treba da imaju pravo i to pravo im niko ne može oduzeti, da kažu šta misle o tome kako oni koje oni plaćaju troše naše pare. Ja se nadam da ona nije mislila na javno mnjenje, na medije, novinare kao predstavnike građana koji treba da znaju punu istinu i koji treba da traže informacije koje bi bile upotpunjene i sveobuhvatne", navodi Rudović.

Ništa nije crno i bijelo u crnogorskom pravosuđu pa nije ni čudo što je predsjednica Vrhovnog suda nesmotreno saopštila kako niko nema pravo da komentariše sudske presude, kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse. Raonić smatra da niko ne može da zabrani komentarisanje presuda, ali i ne spori da se na sudstvo vrši konstantan pritisak.

"Pod vjerovatno tim pritiskom gospođa Medenica dala je jednu takvu nesmotrenu izjavu. To je neki standard i ja sam saglasan da se mogu komentarisati pravosnažne sudske presude. No, sada je situacija sa obje strane veoma neozbiljna. Sa jedne strane, imamo maltene prave press konferencije poslije svakog postupka u sudu gdje, pogotovo advokati, vrše pritisak na sudije, a sa druge strane vidimo da sudstvo želi da zabrani komentarisanje sudskih presuda. Kada vidimo da je u susjedstvu, tačnije u Srbiji, prošle godine ukinuta zabrana komentarisanja presuda onda ove stvari kod nas vidimo još jasnije", zaključuje Raonić.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG