Dostupni linkovi

Medalje za matematičarke iz Srbije


Sa matematičke olimpijade za devojke koja se završava u Turskom gradu Antaliji, četiri učenice iz Srbije vratiće se sa medaljama – zlatnom, srebrnom i dve bronzane. Ekipno, osvojile su peto mesto mesto u konkurenciji od 29 zemalja.

„Jako sam zadovoljna. U stvari, zadovoljna sam zbog uspeha i moje dece i bilo kog drugog deteta“, rekla nam je Snežana Jelić, majka Bogdane Jelić, učenice matematičke gimazije, koja je osvojila srebrnu medalju. Snežana, koja inače predaje matematiku i informatiku u jednoj beogradskoj školi, kaže da je za ovakav uspeh potrebno odricanje i rad koji nose prevagu nad talentom. Inače, ovo nisu prve medalje za porodicu Jelić, pošto je Bogdanina starija sestra Marija osvojila nekoliko odličja na matematičkim olimpijadama, dodaje ponosno njihova majka. „Odricanja mora da ima. Mora imati dve strane – i talenta i rada, to jest odricanja. Ako vole, onda to nije previše teško, a oni vole. Svi koji uspevaju, moraju da vole matematiku. Oni u školi imaju matematiku i to je jedan deo priprema, a onaj drugi je kada ona sama radi takmičarske zadatke. I to uzme deo dana, nekada malo više, nekada malo manje. Nađe se tu vremena i za ostale stvari“, kaže Snežana Jelić

Srđan Ognjanović
Srđan Ognjanović
Medalje su, uz Bogdanu Jelić, osvojile i Anđela Šarković iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša i Marijana Vujadinović i Jelena Trišović, učenice beogradske Matematičke gimnazije. Direktor te škole Srđan Ognjanović rekao nam je da je veoma ponosan i istovremeno podsetio da su se matematičarke Srbije, sa medaljama vratile i sa prethodne dve ženske matematičke olimpijade. „Uvek su među prvih četiri, pet zemalja. Čak su prošle godine bile i prve. Radi se o tome da, eto, postoji i neka oblast u kojoj smo vodeći u Evropi, a nismo na dnu. Tako da su mi posebno dragi njihovi uspesi i rezultati“, rekao je Ognjanović.

I zaista, vest da su mladi matematičari iz Srbije postigli uspehe na međunarodnim takmičenjima, može se čuti često. Ne tako davno, na matematičkoj olimpijadi u Argentini učenici matematičke gimnazije su osvojili dva zlata, po jedno srebro i bronzu. Tada je zasijao mladi Teodor Fon Burg, koji je osvojivši četvrto zlato po redu na takmičenjima na kojima je učestvovao postao najbolji takmičar svih vremena.

„Naši matematičari su na balkanskim i međunarodnim olimpijadama uvek među najboljima i kada god su takva takmičenja, uvek se vraćaju sa medaljama. Čak, vrlo je retko da na tim matematičkim olimpijadama ne budemo među najboljima u Evropi, najčešće i pre Francuza, Engleza, Nemaca, Italijana... Od nas budu bolje one zemlje koje su tradicionalno matematičke kao što su Kina ili Rusija, koje su i po brojnosti i po uslovima kakvi se toj deci pružaju, ipak ispred nas. U svakom slučaju, barem kada su u pitanju matematička takmičenja, bez obzira da li za devojke ili mešovita, za sve učenike, tu smo daleko uspešniji nego u nekim drugim oblastima“, kaže direktor beogradske Matematičke gimnazije.

Utisak je međutim da država u mlade matematičare ne ulaže onoliko koliko oni vraćaju. Primera radi, odlazak na Međunarodnu olimpijadu u Argentinu 2012. godine, dugo je bio pod znakom pitanja usled nedostatka novca za avionske karte. Srđan Ognjanović kaže da se stvari ipak menjaju na bolje. „U poslednje vreme imamo sve veću pomoć, posebno od državnih struktura. Ovi rezultati su ostavili traga i to se na neki način beleži. To više nije onaj nivo da ministar samo napiše pismo, čestita uspešnim takmičarima, nego obezbeđuju i stipendije ili mogućnost za pripreme“, rekao nam je Ognjanović
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG