Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kazna ispod zakonskog minimuma


Ilustrativna fotografija

Trojica pripadnika Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava milicije osuđeni su pred sudom u Beogradu na ukupno osam godina zatvora za ratni zločin u Medaku 1991. godine, dok je četvrti oslobođen optužbe za nečovečno postupanje prema hrvatskom zarobljeniku Mirku Meduniću. Izrečene kazne su ispod zakonskog minimuma za takvo delo, a Tužilaštvo u Beogradu najavljuje žalbu.

Milorad Lazić i Nikola Konjević osuđeni su na po tri godine zatvora, Mirko Marunić na dve, a Perica Đaković oslobođen je optužbi za nečovečno postupanje prema hrvatskom ratnom zarobljeniku Mirku Meduniću u Medaku od 3. do. 8. septembra 1991. godine.

Sud je utvrdio da su Medunića, koji je prethodno položio oružje, osuđeni odveli u gostonicu "Jadran", gde su ga tokom ispitivanja mučili, tukli gumenim palicama, drvenim kocem, rezali i ubadali nožem, od čega je više puta padao u nesvest.

Za krivično delo koje se optuženima stavlja na teret predviđene su kazne od pet do 20 godina zatvora, ali je sud, kako je obrazložila predsedavajuća veću Vinka Beraha-Nikićević, uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti da optuženi nisu ranije osuđivani i da su porodični ljudi.

Ona je navela da, iako su izrečena kazne ispod minimalnih koje su predviđene po zakonu, sud smatra da će ovakvom izrečenom presudom biti postignuta

Bruno Vekarić

svrha kažnjavanja. Potrparol Tužilaštva Bruno Vekarić najavljuje žalbu:

“Nakon pismene presude, mi ćemo doneti procesnu odluku da li ćemo se žaliti za one koji su osuđeni, a sigurno je da ćemo se žaliti na oslobađajućuju presudu za jednog osumnjičenog.”

Lazić, Đaković i Konjević osuđeni su 1996. godine pred Županijskim sudom u Gospiću na po osam godina zatvora, a Marunić i Nikola Vujnović, od čijeg je gonjenja Tužilaštvo u Beogradu odustalo, dobili su po šest.

„Svakako postoji razlika u presudi koja je izrečena pred Županijskim sudom u Hrvatskoj i ovde. Ja ne mogu da komentarišem odluku suda. Što su kazne takve, to ćemo reći kroz našu žalbu, ukoliko je bude. U svakom slučaju, želim da izrazim zadovoljstvo ragionalnom saradnjom, jer su, kao što znate, dokazi u ovom predmetu ustupljeni iz Državnog odvjetništva Hrvatske", kaže Bruno Vekarić.

Hrvatsko tužilaštvo ustupilo je Beogradu dokaze za slučaj "Medak" na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG