Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presuda za zločine u Medačkom džepu korak natrag


Zoran Pusić i Vesna Teršelič, Foto: Enis Zebić
Nevladine organizacije za ljudska prava koje monitoriraju suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj upozorile su da su pravomoćne presude Vrhovnog suda za ratne zločine u akciji Medački džep korak natrag prema prvostupanjskoj presudi zagrebačkog Županijskog suda.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorile su danas da je presuda Vrhovnog suda Hrvatske za ratne zločine u akciji Medački džep kojom je potvrđena oslobađajuća presuda generalu Rahimu Ademiju, a generalu Mirku Norcu kazna smanjena sa 7 na 6 godina zatvora, korak natrag prema prvostupanjskoj presudi zagrebačkog Županijskog suda.

Sud je razumio zapovjednu odgovornost u vrlo suženom obliku, Norac nije na suđenju izrazio žaljenje zbog počinjenog djela, niti mu je činjenica da je prije ovog postupka već osuđen za ratne zločine protiv srpskih civila u Gospiću uzeta kao otegotna okolnost, već mu je kao olakotna okolnost uzeta činjenica da su zločini počinjeni u „domoljubnom zanosu“.

Moramo raščistiti kao društvo – da li je domoljubni zanos da ubijate ratne zarobljenike i zarobljene žene? Da li se to uopće može kvalificirati kao domoljubni zanos, ili je to jedna bolesna ostrašćenost...
Odmakli smo se od devedesetih, ali taj odmak nije dovoljan, kazao je predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

„Moramo raščistiti kao društvo – da li je domoljubni zanos da ubijate ratne zarobljenike i zarobljene žene? Da li se to uopće može kvalificirati kao domoljubni zanos, ili je to jedna bolesna ostrašćenost koja je sramota za vašu domovinu, ako se to radilo u njezino ime?“


Voditeljica centra za suočavanje s prošlošću Dokumenta Vesna Teršelič dodala je da takvo obrazloženje upravo podržava vrijednosno iskrivljeno razumijevanje domoljublja i ljudske i vojničke odgovornosti u ratu. Aktivisti su priznali da su od Vrhovnog suda očekivali da Norcu povisi kaznu, a ne da je će je smanjiti. Takvoga su stava i obitelji žrtava, prenijeli su aktivisti, i najavili da će se obitelji žrtava sa svojim primjedbama na presudu Vrhovnog suda Hrvatske obratiti i Haškom tribunalu.

Tko je po kom kriteriju odgovoran

Naime, ovaj je slučaj pripremljen u Hagu, i sudilo se po haškoj optužnici. Samo je suđenje pokazalo da je postojala dvostruka linija zapovijedanja na terenu,i da je stvarni zapovjednik bio ne Ademi, nego admiral Davor Domazet, podsjetila je Vesna Teršelič.

„Smatramo da su policija i Državno odvjetništvo već trebali pokrenuti kaznene postupke protiv Davora Domazeta – Loše i onih koji su zapovijedali u zoni odgovornosti specijalne policije, kao i onih koji su u ovom sudskom procesu identificirani kao mogući direktni počinitelji zločina, i stoga smo spremni poduprijeti kaznenu prijavu obitelji žrtava protiv direktno i zapovjedno osumnjičenih.“


U rujnu 1993. godine Hrvatska vojska i specijalna policija zauzeli su područje 4 sela nedaleko Gospića u UN-ovoj zaštićenoj zoni, otkuda se svakodnevno granatiralo civilne ciljeve u Gospiću. Na inzistiranje UN-a hrvatske su se snage povukle, a tijekom akcije ubili su 18 civila i 6 zarobljenih pripadnika srpske paravojske.

Ovo je prvo suđenje za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti provedeno do okončanja, i to otvara sasvim nove mogućnosti za suđenje u slučajevima gdje je počinitelj nepoznat, kazala je Vesna Teršelič. Od oko 700 prijavljenih zločina, njih 400 je u stadiju predistražnih radnji.

„Dakle, iako imena osumnjičenika nisu poznata, ti se svi postupci mogu 'otvarati' po zapovjednoj odgovornosti, jer sada postoji pravomoćna presuda Vrhovnog suda!“

Naime, tamo gdje se ne zna imena počinitelja, ipak se zna koja je postrojba bila natom području, i tko joj je zapovijedao, dakle tko je po tom kriteriju za te zločine odgovoran.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG