Dostupni linkovi

McCain: Zabrinutost zbog podrške ekstremistima u BiH


McCain u Sarajevu: Zabrinjavajući uticaj Rusije u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

McCain u Sarajevu: Zabrinjavajući uticaj Rusije u BiH

Američki senator John McCain naveo je kako SAD daju punu potporu putu BiH ka EU i NATO, ali da je jedan od razloga njegove posjete i činjenica da je u posljednje vrijeme primio izvještaje o zabrinjavajućem uticaju Rusije na ovom području. Kao jedan od ključnih problema za BiH naglasio je pitanje korupcije, te naveo kako neće biti dopušteno bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma.

Potpora SAD Dejtonskom sporazumu je neupitna, kao i putu BiH ka EU i NATO, kazao je američki senator John McCain nakon posjete BiH.

Kao jedan od razloga posjete naveo je i miješanje Rusije u odnose u ovom dijelu svijeta.

„Došao sam iz nekoliko razloga: zato što je ovo važan dio svijeta i zato što sam bio zabrinut zbog nekih izvještaja i informacija koje sam dobijao u vezi s određenim situacijama ovdje, uključujući ruski utjecaj i miješanja. Želio sam donijeti poruku da stojimo iza BiH, da je podržavamo, pošto je sada novi predsjednik i nova administracija. Govorim u ime svojih kolega u Kongresu, i republikanaca i demokrata, ne u ime predsjednika. Želimo da se proces napretka BiH nastavi. Postoje ogrome poteškoće i prepreke, ali mogu vam reći da je postignut značajan napredak od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Slažem se, puno je toga što treba uraditi, ali želio sam izraziti svoju podršku. Želio sam čuti šta se dešava, vratiti se u SAD, sastati se sa kolegama i podijeliti svoje iskustvo iz prve ruke, reći im da bismo mogli pomoći vama, u vezi sa MAP-om na primjer ili podrškom za članstvo u EU.“

SAD neće dozvoliti kršenje Dejtona i ono će biti sankcionisano, ali zbog problema koji vladaju u bh. društvu biće neophodno da se angažuju i sve prijateljske zemlje, kazao je McCain. Pri tome, kaže, nije govorio šta bh. vlasti moraju učiniti, ali jeste o tome šta vidi kao ključne moguće prepreke.

„Donio sam poruku da postoji značajno pitanje korupcije kojim se treba baviti, svi to znaju. Pominjao sam i Rumuniju gdje je specijalni tužitelj počistio dosta korupcije u zemlji. Nisam rekao Predsjedništvu BiH šta treba da urade, ali jesam istakao da je to problem za koji mi mislimo da bi mogao tokom vremena biti smetnja članstvu u EU i NATO.“

Na ovaj dio Evrope, naglasio je senator McCain, treba obratiti pažnju, jer je upravo ovdje izbio konflikt koji je nakon 50 godina potresao svijet, te je naveo kako do rata više ne može doći. Međutim, pitanje druge vrste sukoba je zabrinjavajuće, a radi se o prijetnji od terorizma.

„Moram reći da sam zabrinut u vezi podrške selefistima ili ekstremistima, takvim organizacijama i ljudima ovdje. Ali sveukupno, BiH je postigla veliki napredak u borbi protiv terorizma. Da li brinem o teroristima koji će se vratiti u BiH? Ja brinem o teroristima iz svake zemlje iz koje su ljudi otišli u Siriju, u Raku, gdje su obučeni i poslani od strane lidera IDIL-a, gospodina Bagdadija nazad u te zemlje da počine terorizam. Mi svi znamo da je jedan od Bagdadijevih ciljeva da ima ljude koji su spremni žrtvovati živote da počine terorističke aktivnosti u bilo kojoj zemlji da bi postigli taj cilj.“

McCain je ocijenio i kako BiH ipak napreduje, te da će u SAD imati punu podršku za MAP, iako će to zahtijevati ozbiljne napore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG