Dostupni linkovi

Mattarella prihvatio drugi mandat na mestu predsednika Italije


Sergio Mattarella (na slici) se pojavio kao kompromisni kandidat nakon što su se mnogi poslanici uzdržali od glasanja, a kandidati koje su predložile vladajuće stranke nisu uspele da prikupe dovoljnu podršku
Sergio Mattarella (na slici) se pojavio kao kompromisni kandidat nakon što su se mnogi poslanici uzdržali od glasanja, a kandidati koje su predložile vladajuće stranke nisu uspele da prikupe dovoljnu podršku

Italijanski predsednik Sergio Mattarella pristao je da služi drugi mandat nakon što koalicione stranke nisu uspele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.

Mattarella je izrazio želju da napusti funkciju, ali lokalni mediji su izvestili da ga je premijer Mario Draghi ubedio da ostane radi "stabilnosti" Italije.

Očekuje se da će kasnije u subotu biti zvanično ponovo izabran.

Objavljujući odluku Mattarelle da ostane na funkciji, ministarka za regionalna pitanja Mariastella Gelmini pozdravila je "osećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama" bivšeg sudije Ustavnog suda.

Stranke u italijanskoj vladajućoj koaliciji složile su se da ponovo izaberu Mattarellu u subotu nakon što sedam krugova glasanja nije dalo alternativnog kandidata i otkrilo duboke podele u koalicionoj vladi Maria Draghia.

Predsedništvo Italije se bira tajnim glasanjem u elektorskom kolegijumu od 1.009 senatora, poslanika i nekih regionalnih delegata, a prvi kandidat koji dobije dve trećine glasova proglašen je pobedničkim.

Mattarella se pojavio kao kompromisni kandidat nakon što su se mnogi poslanici uzdržali od glasanja, a kandidati koje su predložile vladajuće stranke nisu uspele da prikupe dovoljnu podršku.

Antonio Tajani, nacionalni koordinator za partiju desnog centra Forca Italia, rekao je za BBC da je podrška Mattarelli jedini predlog sa kojim se većina poslanika složila.

"Mattarella je besprekorno obavio svoju funkciju", rekao je Tajani. "U nedostatku političkog dogovora o drugim ljudima, ispravno je da je tačka ravnoteže i dalje on".

Nejasno je da li 80-godišnjak namerava da odsluži punih sedmogodišnji mandat, a neki u Italiji sugerišu da bi mogao da se povuče kako bi dozvolio Draghiju da zauzme njegovo mesto nakon italijanskih izbora 2023.

Italijansko predsedništvo je uglavnom ceremonijalna uloga, iako njegova moć da odobri raspuštanje parlamenta, bira nove premijere i uskrati mandate slabim koalicijama znači da preuzima veliku moć u vremenima političke krize.

Poslednjih godina, kako je italijanska politika postala fragmentiranija, uloga je postala sve važnija, a Mattarellu su mnogi u italijanskoj politici hvalili kao stabilizujući uticaj u vreme kada je nekoliko vladajućih koalicija propalo.

Prošle godine je umeo da spreči još jednu političku krizu izazvanu ostavkom premijera Giuseppe Contea zbog odgovora zemlje na korona virus i imenovao Draghija.

Mattarella je tada rekao da je Italiji potrebna „vlada visokog profila“ da bi se uhvatila u koštac sa pandemijom COVID-19 i najgorom ekonomskom krizom u decenijama.

XS
SM
MD
LG