Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ekstremisti protiv ljubavi ruskog cara


Premijera filma u Vladivostoku je protekla uz ozbiljne mere bezbednosti

Autor Carl Schreck, priredio Dragan Štavljanin

Militantna pravoslavna grupa „Hrišćanska država“ preti spaljivanjem bioskopa u Rusiji ako prikažu film „Matilda“ u kome se govori o ljubavnoj vezi cara Nikolaja Drugog sa balerinom.

Ruska pravoslavna crkva, koja je proglasila poslednjeg imperatora svecom, distancira se od pretnji nasiljem. I Kremlj je kritikovao spaljivanje automobila reditelja filma. Međutim, analitičari ističu da su upravo ruske vlasti stvorili atmosferu nekažnjivosti u kojoj ekstremisti deluju bez straha od kazne.

Andrej Aleksejev je primio pismo u januaru od verskih aktivista koji su ga upozorili da bioskopi poput njegovog „mogu biti spaljeni“ ukoliko prikažu film o ljubavnoj vezi neoženjenog prestolonaslednika i balerine Matilde Kšesinskaje.

U pismu, koje je potpisala grupa „Hrišćanska država-Sveti Rus“, tvrdi se da ima članove širom zemlje koji su spremni da žrtvuju svoj život za svoj „istinski pravoslavni put“. Ova grupa upozorava da prikazivanje filma, čiji je naslov „Matilda“, može da dovede do krvoprolića i „građanskog rata“.

Strasti oko ovog filma je najpre ustalasao jedan kontroverzni poslanik koji ga je kritikovao. Međutim, ove pretnje su mnogo ozbiljnije.

U poslednje dve sedmice, nepoznati napadači bacio je Molotovljev koktel na studio reditelja „Matilde“ Alekseja Učitela u Sankt Petersburgu i zapalio dva automobila u blizini ureda njegovog advokata u Moskvi, ostavivši poruku: „Zapaljeno zbog Matilde“.

Vlasti su takođe saopštile da je jedna osoba koja je protiv filma, čije je nacionalna premijera predviđena za 26. oktobar, zapalio auto na ulazu u bioskop u Jekateniburgu. Vatra se proširila do ulaza.

Najveći lanac bioskopa u Rusiji je saopštio da neće prikazivati „Matildu“ zbog bezbednosti publike.

Aleksejev, osnivač bioskopa „Kinoklub Neft” u gradu Jaroslavu, kaže da je pomenuto pismo “izazvalo talas straha zbog Matilde” među vlasnicima bioskopa.

“Ovi takozvani aktivisti su prešli sa reči na dela”, kazao je Aleksejev za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pravoslavni militanti na protestu protiv filma u centru Moskve
Pravoslavni militanti na protestu protiv filma u centru Moskve

Ovaj slučaj skrenuo je pažnju javnosti opskurnu “Hrišćansku državu”, koja negira da stoji iza pisma.

Ne zna se tačno kada je osnovana ova grupa, mada je njen lider Aleksandar Kalinjin (33) kazao za RSE u telefonskom intervjuu da je nastala 2010. On ističe da ima 350 “aktivnih članova” u 240 gradova u svakom ruskom regionu. Po prvi put je privukla pažnju javnosti ove godine zbog pisma bioskopima.

Kalinjin, koji živi u gradu Lipetsku, pravi videe sa verskim temama postavljajući ih na Jutjub. U jednom od njih govori o svojoj transformaciji i posvećenosti veri nakon, kako je naveo, vraćanja u život sa ivice smrti.

Drugi poznati aktivista “Hrišćanske države” je Miron Kravčenko, navodno, osnivač grupe u Ukrajini koja se suprostavljala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Kalinjin je kazao da je Kravčenko želeo da se bori “na obe strane” sukoba između Kijeva i Moskve te da je, navodno, podržavao proruske separatist u istočnoj Ukrajini.

Kao i ostali konzervativni protivnici “Matilde”, “Hrišćanska država” smatra da je ovaj film uvreda za Rusku pravoslavnu crkvu i Nikolaja, čija je ljubavna veza sa balerinom detaljno dokumentovana ali je religiozni aktivisti negiraju. Romansa je okončana 1884. kada se Nikolaj oženio nemačkom princezom, kasnije caricom Aleksandrom.

“To nije samo film, već početak širokog programa da se uništi duhovna baza naše zemlje”, kazao je Kalinjin za RSE.

Atmosfera nekažnjivosti

Kritičari optužuju Putina da podstiče atmosferu nekažnjivosti među militantnim verskim i nacionalističkim aktivistima, uključujući i zakon iz 2013. kojim se zabranjuje prikazivanje deci homoseksualne “propagande”. Organizacije za ljudska prava su okvalifikovale ovaj zakon kao diskriminatorski.

Međutim, u slučaju “Matilde” Kremlj je javno kritikovao “Hrišćansku državu”, uključujući i zbog napada na reditelja filma Učitela.

“Mi smo se posebno konsultovali sa Ministarstvom pravde. Ne postoji organizacija registrovana pod tim imenom”, izjavio je u februaru portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da su reditelja napali “anonimni ekstremisti”.

Aleksej Učitel
Aleksej Učitel

Dva poslanika su zatražila od Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne službe bezbednosti (FSB) da istraže aktivnosti “Hrišćanske države”, izjavio je Učitelov advokat.

Ruska pravoslavna crkva se ogradila od postupka ove grupe u februaru kada je poslala upozoravajuće pismo direktorima bioskopa. Portparol Crkve je izjavio da “Hrišćanska država” nema pravo da govori u ime Sinoda te da ga ne predstavlja.

Reakcije na ovaj film “ne bi trebalo da izađe izvan okvira zakona niti da je propraćena pretnjama ili ekstremističkim ponašanjem”, kazao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vahtang Kipšidze.

Na pitanje o vezama sa Crkvom, Kalinjin je kazao za RSE da “Hrišćanska država” ima dobre veze sa sveštenstvom u celoj Rusiji. On tvrdi da njegova grupa sarađuje sa “desetinama veoma ozbiljnih organizacija”, ali je odbio da pomene njihova imena.

Kalinjin ističe da je talas bombaških pretnji, koje su podstakle masovne evakuacije bioskopa, povezan sa aktivistima koji su protiv prikazivanja “Matilde”.

“Hrišćanska država” tvrdi da je dobila anonimni imejl 10. septembra, neposredno pre javno upućenih pretnji, u kome se upozorava na “informacioni napad na bioscope i rusku infrastrukturu” kao deo “pravoslavne kampanje” protiv filma. Međutim, za sada nema potvrde informacije o tom imejlu.

Eksplozije automobila unele strah zbog prikazivanja filma
Eksplozije automobila unele strah zbog prikazivanja filma

Kalinjin ponovo negira da je njegova grupa umešana u bombaške pretnje. Nije pronađen eksploziv ni u jednom od pomenutih incidenata ove godine.

Aleksandr Verhovski, poznati ruski istraživač ekstremizma, kaže da nikada nije čuo za “Hrišćansku državu” do slučaja “Matilda” te da “pravoslavni fundamentalisti i ultrakonzervativci veoma retko posežu za pravim nasiljem”.

Verhovski, koji se nalazi na čelu moskovskog Sova centra, dodaje za RSE da je “militantne pravoslavne aktiviste ranije više podsticao i motivisao nacionalni nego verski sentiment”.

“Dešavalo se ponekad verski motivisano nasilje, ali ne možemo da govorimo o stabilnim nasilnim grupama te vrste koje duže deluju – za razliku od nacionalističkih organizacija. Možda se stvari sada menjaju”, zaključuje Verhovski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG