Dostupni linkovi

Maštruko: Katolička crkva otpisala Karamarka


Tomislav Karamarko

U aktualnoj krizi Vlade urednik katoličkog tjednika „Glas Koncila“ oštro je napao HDZ i njegovog predsjednika Tomislava Karamarka i ustao u obranu premijera Tihomira Oreškovića, čiju smjenu traže HDZ-ovci, i manjeg koalicijskog partnera Mosta.

Na traženje HDZ-a iz Katoličke crkve su odgovorili kako su to osobni stavovi glavnog urednika, ali analitičari kažu da je Katolička crkva Karamarka već – otpisala.

Katolička crkva u Hrvatskoj ne stoji iza stavova glavnog urednika „Glasa Koncila“ Ivana Miklenića iznesenih u tekstu „Izigravanje općeg dobra“, već su to njegovi osobni stavovi, odgovorio je glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Enco Rodinis na upit glavnog tajnika HDZ-a Ivana Domagoja Miloševića – jesu li oštri napadi na HDZ i njegovog šefa Karamarka u tom tekstu – službeni stav Katoličke crkve. A HDZ se imao zbog čega zabrinuti. Miklenić je optužio vrh HDZ-a da destabilizira Vladu, postupa suprotno hrvatskim interesima i nanosi Hrvatskoj štetu.

Pohvalio je premijera Oreškovića i Most i podržao premijerovo traženje da Karamarko ode iz Vlade. Optužio je Karamarka i HDZ da suu skrivenom savezništvu s oporbenim socijaldemokratima, koji će podržati HDZ-ov zahtjev za opozivom Oreškovića, i takvim će – kaže Miklenić - ponašanjem izazvati izbore koji sada nisu u općem dobru Hrvatske.

Kao sol na ranu Miklenić je unutarstranačke izbore u HDZ-u nazvao „gotovo nedemokratskim“ i upitao zašto nisu u stanju izabrati čelnike stvarno čiste prošlosti, aludirajući na špekulacije kako je Karamarko u mladosti bio doušnik UDBA-e.

Reakcije na Miklenićevo pisanje i distanciranje Kaptola su različite. Prema Kaptolu benevolentni „Večernji list“ pokušava smanjiti štetu, i naglašava da je Miklenić doista nezavisan u svojim tekstovima, i da ovo nije službeni stav Katoličke crkve. Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za naš radio ovo razmimoilaženje tretira kao svađu unutar obitelji.

„Oni se nisu mogli dogovoriti, odnosno odlučiti tko je onaj koji govori u ime Katoličke crkve. Jer, očito postoje barem dvije frakcije od kojih nijedna nije lijeva, ali je jedna više, a druga manje desna.“

Sociolog religije i bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat Ivica Maštruko kaže za naš radio kako se se Kaptol nije ogradio od sadržaja, već je samo rekao da to nisu službeni stavovi izdavača. U aktualnoj krizi oni su Karamarka – otpisali, procjenjuje Maštruko.

„Na neki način žele se od njega distancirati, jer vide da je on politički zapravo propao, pao i da bilo kakvo vezivanje uz njega škodi samoj Katoličkoj crkvi. A premijer Orešković – ako i padne – nije propao zbog neke afere, nego je pao jer je došlo do sukoba unutar Vlade. Prema tome, on nije griješio, a Karamarko je griješio u svojim aferama.“

Premijer Orešković zatražio je odlazak prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka iz Vlade zbog povezanosti njegove supruge, ali i njega samog sa lobistom MOL-a u Hrvatskoj Jozom Petrovićem, u situaciji kada je Hrvatska u dvije vrlo osjetljive arbitraže oko naftne kompanije INA koja je u zajedničkom vlasništvu hrvatske Vlade i MOL-a.

Mediji su cijelu priču nazvali aferom „Konzultantica“. HDZ je na to reagirao zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću, koje je na dnevnom redu Sabora u četvrtak.Po općoj ocjeni, HDZ je krenuo u rušenje Oreškovića isključivo da bi izbjegao glasanje o povjerenju Karamarku, koje je zatražila opozicija.

Ako HDZ uspije u Saboru sakupiti dovoljno ruku da se Oreškoviću izglasa nepovjerenje, s njime pada i Vlada, a HDZ je najavio da može sakupiti novu Vladu bez Mosta, a sa aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem kao novim mandatarom.

Od samog osnivanja HDZ-a god. 1989 analitičari naglašavaju njihovu bliskost sa Katoličkom crkvom, a HDZ sebe i percipira kao stranku demokršćanske orijentacije.

U svim državama u kojima postoje stranke koje se tako zovu ili se tako percipiraju postoji stalna tenzija između vrha tamošnje Katoličke crkve da imaju neizravan, ali postojan utjecaj u takvoj stranci i političkog vrha stranke koji taj utjecaj žele minorizirati. Taj je proces na djelu u mnogim zemljama, a sada se pojavio i u Hrvatskoj, procjenjuje Maštruko.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG