Dostupni linkovi

Maslinari iz Boke se vraćaju tradiciji


Ilustracija
Ilustracija
Za razliku od Budve gdje je beton zalio na hiljade maslina, maslinari iz Bara, Ulcinja i Boke Kotorske revitalizuju svoje maslinjake i vraćaju se plodu i ulju.

Poslednjih godina obnavljaju se i stari mlinovi, a jedan takav, koji je obnovljen zahvaljujući pograničnoj saradnji sa Hrvatskom i donaciji EU, ovih dana otvoren je u Grblju.

Jedno od najaktivnijih maslinarskih udruženja je ono u Boki koje melje masline u mlinu Pelinovo iz 19. vijeka obnovljenom kroz prekograničnu saradnju sa hrvatskim maslinarima i donacijama EU te opština Kotor i Tivat. Vesna Đukić iz maslinarskog društva Boka kaže da će ovogodišnja berba biti uspješna.

"Do sada je u našem mlinu prerađeno oko 60 hiljada kilograma masline. Možemo da budemo zadovoljni jer, ako nije bolji rod on je sigurno na nivou 2010. godine kada smo stvarno bili zadovoljni i kvalitetom i količinom prerađenog ploda", navodi Đukić.

Maslinar Gojko Zec nam pokazuje detalje kmenog mlina koji je još u austrougarskom katastru upisan kao uljani. 1925. je u selo stigla čelična vida, a sredinom prošlog vijeka je sagrađeno i danas aktivno postrojenje za preradu maslina.

"Prije ovoga su u Pelinovu postojala tri mlina da bi 1935. naši preci osnovali još jedan. Drugi je bio 1948. kada su to bili kolhozi, a ova zadruga funkcioniše od 1956. godine a preregistrovana je 2003. godine. Ovo je mlin koji radi na stari, tradicionalni način, ovo je granit dolje. To je presa koja je jačine 200 tona, tamo je pumpa koja pokreće elektro motor", kaže Zec.

Zadrugari iz maslinarsko uljarske zadruge Pelinovo sačuvali su sačuvali tradicionalan način prerade masline i nadaju se da će narednih godina oboriti rekord Pelinova kada je sredinom prošlog vijeka samlio preko 130 tona maslina.



Maslinarsko društvo Boka je posljednjih godina revitalizovalo više od 10 hiljada maslina i posadilo oko 15 hiljada novih.
XS
SM
MD
LG