Dostupni linkovi

Desetine mrtvih u seriji eksplozija u Iraku


Irak: Desetine poginulih u bombaškim napadima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Irak: Desetine poginulih u bombaškim napadima

Najmanje 84 osobe su poginule, a preko 300 ih je ranjeno u seriji bombaških napada i pucnjavama koje su se u sredu dogodile u Bagdadu i još šest iračkih gradova. Meta su bili Šiiti, koji proslavljaju religijski praznik, javlja Rojters.

Najviše žrtava bilo je u Hili, gde je policija saopštila da su u odvojenim napadima eksplodirale dve auto bombe u kojima je ubijeno 21, a ranjeno oko 50 ljudi.

“Kada je minibus pun policajaca stao blizu restorana, eksplodiralo je auto pored autobusa”, rekao je za Rojters Maitham Sahib, vlasnik restorana u blizini nesreće.
“Bilo je jako potresno. Čujete samo sirene i urlike ranjenih ljudi”.

Prema policijskim izvještajima, prva bomba odjeknula je oko 5.00 sati u kvartu Tadži, u sjevernom dijelu Bagdada, i tom prilikom je poginulo sedam, a ranjeno 22 lica.

Nakon nekoliko časova uslijedile su tri eksplozije u nekoliko kvartova u Bagdadu. Poginulo je najmanje 25, a ranjeno oko 50 lica.

Dva lica su poginula, a 22 su ranjena od eksplozije automobila u blizini grupe šiitskih hododčasnika u Kerbali.

U šiitskom gradu Balad, sjeverno od Bagdada, od eksplozije automobila bombe poginulo je sedam, a ranjeno najmanje 34 lica.

U napadu u Bagdadu, poginulo je najmanje 18 ljudi kada su četiri bombe eksplodirale u blizini hodočasnika koji su se okupili da obeleže godišnjice smrti Muse al-Kazema, sedmog od 12 imama kojima se klanjaju šiiti.

Jedna od tih bombi ubila je devet hodočasnika dok su prolazili pored policije u centru Bagdada.

"Grupa hodočasnika je prolazila pored mesta na kojem su im se nudili hrana i piče, kada je auto eksplodirao u njihovoj blizini”, rekao je za Rojters jedan od policajaca.

U Bagdadu već više dana teku pripreme za održavanje ceremonije obeležavanja godišnjice smrti Muse al-Kazema, sedmog od 12 imama kojima se klanjaju šiiti.

Imam je sahranjen u mauzoleju koji se nalazi u severnom delu Bagdada.Povodom godišnjice imamove smrti koja se ove godine obeležava 18. juna, svake godine se priređuju velike manifestacije.

Poslednji veliki napad u glavnom gradu dogodio se 4. juna kada je u eksploziji automobila bombe uništeno sedište jedne verske šiitske fondacije a poginulo je 25 osoba.

Odgovornost za taj napad preuzela grupa Islamska država Irak, koja se smatra ogrankom Al-Kaide.
XS
SM
MD
LG