Dostupni linkovi

Martinoviću u Zagrebu istraga i mjesec pritvora


Bosnia-Herzegovina - Vinko Martinovic Stela, undated
Protiv nekadašnjeg haškog osuđenika Vinka Martinovića Štele pokrenuta je istraga i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog osnovane sumnje na pokušaj ubojstva Zdravka Čuljka u Mostaru 1996. godine.

Štela je uhićen u četvrtak jučer oko 13.45 na graničnom prijelazu Mali Prolog između Vrgorca u Hrvatskoj i Metkovića u BiH.

U petak je ispitan kod istražne sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Vere Polak Presečki, a o detaljima postupka za naš radio govori glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda sudac Krešimir Devčić:

„Vinko Martinović je iznio obranu pred istražnom sutkinjom koristeći se zakonskim pravom da se brani šutnjom. Njemu je sinoć u zatvoru u Zagrebu uručeno rješenje o otvaranju istrage i određivanju jednomjesečnog pritvora. Protiv tih rješenja on naravno ima pravo žalbe, a o eventualnoj žalbi odlučivat će izvanraspravno vijeće našeg suda.“

Za što se konkretno sumnjiči Martinovića Štelu, pojašnjava sudac Devčić.

„Znači, radi se o kaznenom djelu pokušaja ubojstva 22. ožujka 1996. godine u Mostaru. Prema navodima rješenja o provedbi istrage Vinko Martinović je sa još nekoliko prijatelja sačekao oštećenog Zdravka Čuljka, napali su ga baseball palicom i izudarali, i kada su smatrali da je oštećeni usmrćen, onda su pobjegli. Sve je ostalo na pokušaju, obzirom da je Čuljak preživio. Vezano uz taj događaj, 2008. godine donijeto je rješenje o provođenju istrage, nakon čega je protiv njega raspisana i tjeralica.“

Istraga i pritvor su Martinoviću Šteli u ovom slučaju određeni već kada je bio u talijanskom zatvoru na izdržavanju 18-godišnje zatvorske kazne na koju ga je 2006. osudio Haški tribunal zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Još jedno ubojstvo

Njega se kao zapovjednika specijalne postrojbe „Mrmak“ u sklopu Kažnjeničke bojne HVO-a teretilo za za zločine počinjene uglavnom na bojišnici u samome Mostaru, uključujući ubojstva, nehumano postupanje, prisilni rad i deportacije civila.

Martinović je u Haagu osuđen zajedno sa zapovjednikom Kažnjeničke bojne Mladenom Naletilićem zvanim Tuta koji je kažnjen s 20 godina zatvora. I Naletilić služi kaznu u Italiji.

Martinović Štela uhićen je pokušavajući iz Hrvatske prijeći u Bosnu i Hercegovinu, izvijestila nas je glasnogovornica hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova Jelena

Bikić
. Kako je on po izlasku iz zatvora po haškoj presudi u siječnju ove godine boravio u Mostaru, zanimalo nas je – kako to da nije uhićen po ovoj tjeralici već onda kada je iz BiH ulazio u Hrvatsku?

„Sada je zaista to teško komentirati. Treba utvrditi sve okolnosti i činjenice – gdje se on nalazio, kada je ušao u Republiku Hrvatsku... Sada bi to bilo samo nagađanje i iz tog razloga ne mogu komentirati“, pojasnila je Jelena Bikić.

Martinovića na zagrebačkom Županijskom sudu čeka i ponovno suđenje za ubojstvo iz koristoljublja Jasmine Đukić u ožujku 1996. u Mostaru.

Za taj je zločin 1998. godine u Zagrebu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud Hrvatske je pet dana prije njegova izručenja Haškom tribunalu u kolovozu 1999. godine ukinuo prvostupanjsku presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.
XS
SM
MD
LG