Dostupni linkovi

Martić na suđenju Karadžiću: Udruženi zločinački poduhvat izmišljotina


Milan Martić u sudnici 9. svibnja 2013.
Milan Martić u sudnici 9. svibnja 2013.
Kako bi osporio optužbe za udruženi zločinački poduhvat (UZP) uklanjanja građana nesrpske nacionalnosti s velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izveo je kao svjedoka Milana Martića, bivšeg predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina (na pobunjenom hrvatskom području).

Oslovljavajući se međusobno s „predsjedniče“ Martić i Karadžić su porazgovarali pred sucima raspravnog vijeća o svojim navodnim miroljubivim naporima koje je Haški sud (ICTY) krivo protumačio.

„Apsolutno tvrdim da udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo i da je to obična konstrukcija smišljena na ovom sudu“, izjavio je Martić našavši se ponovno u haškoj sudnici u kojoj je osuđen na 35 godina zatvora zbog protjerivanja Hrvata i ostalih građana nesrpske nacionalnosti na pobunjenom području Hrvatske pod njegovom kontrolom.

Martić, koji inače u Estoniji izdržava svoju dugogodišnju pravomoćnu kaznu, kao svjedok Karadžićeve obrane došao je sa ciljem da ospori svjedočenje insajdera Milana Babića, koji je kao njegov prethodnik na mjestu predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina (RSK), priznao učesništvo u UZP-u i zamolio „svoju braću Hrvate“ za oprost. Nakon priznanja je osuđen na 13 godina zatvora.

VIDEO Babićevog priznanja:


Nakon priznanja Babić je kao važan insajder i svjedok haškog tužiteljstva svjedočio u nekoliko suđenja, poput bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću kao vođi UZP-a, no tijekom iskaza na suđenju Martiću se ubio u pritvoru Haškog suda 2006.godine.

VIDEO isječak iz svjedočenja Babića na suđenju Miloševiću:


Razlozi njegovog samoubojstva su ostali nerazjašnjeni, no Martić je ustvrdio na suđenju Karadžiću – kako je to bilo zbog psihičkih razloga njegovog bivšeg kolege u pobuni, s kojim se inače politički sukobljavao tijekom rata u borbi za vlast nad tzv.Krajinom:

„Njegovo samoubojstvo je sudsko vijeće prikazalo – kao da je on umro. On se poslije pokazivanja ovog dokumenta i suočavanja ubio. Ne znam jel' mu je proradila savjest. Meni je bilo osobno žao, jer sam znao i da je on bolestan čovjek. Nisam samo znao
Fotografija prikazana u sudnici 9. svibnja 2013.
Fotografija prikazana u sudnici 9. svibnja 2013.
ja znali su i ovdje (na sudu).“, ustvrdio je Martić citirajući navodno pismo Babića međunarodnoj zajednici u kojoj govori o ustašoidnosti hrvatskih vlasti zbog kojih je navodno krenula pobuna 1991.godine „i što je u suprotnosti s onim što je govorio tijekom svjedočenja."

„Babić iz tog perioda (pisma) i iz perioda njegovog svjedočenja – to nisu dva ista čovjeka.“, pojašnjavao je Martić govoreći o Babiću kao narcisoidnom i paranojnom osobom koja je lagala kao svjedok pokajnik.

Martićevim izjavama Karadžić je želio pokazati kako je Babić imao psihičkih problema te da je takav nevjerodostojan kao svjedok o udruženom zločinačkom poduhvati u kojem je on kao optuženi bio jedan od glavnih članova. Naime iako nije stigao svjedočiti na suđenju Karadžiću, koji je bio u bijegu do 2008.godine, Babićev iskaz je tužiteljstvo priložilo kao dokaz.

Nakon kratkog glavnog ispitivanja i potvrđivanja izjave o Karadžiću kao mirotvorcu, haško tužiteljstvo je suočilo Martića sa činjenicom da je upravo on osuđen kao jedan od glavnih članova udruženog zločinačkog poduhvata uklanjanja nesrpskog stanovništva s područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine koje se željelo staviti pod kontrolu srpskih vlasti.

VIDEO: Govor Milana Martića iz ratnog vremena o vezi sa Slobodanom Miloševićem:


Tijekom početka unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je Martića podsjetilo na nekoliko zločina snaga pod njegovim zapovjedništvom protiv građana hrvatske nacionalnosti, poput masovnog ubojstva četrdeset i jednog civila u Hrvatskoj Dubici (kolovoz 1991.godine).

Kako bi ga podsjetio na bliske veze s osobama koje su navedene kao glavni članovi UZP-a tužitelj Alan Tieger je pokazao fotografiju, gdje su uz Martića, Karadžić, Momčilo Krajišnik (predsjednik Skupštine RS), Stojan Župljanin (načelnik policije Banja Luka), Jovica Stanišić (šef DB-a), Frenki Simatović (zapovjednik specijanih jedinica DB-a) i Dragan Kijac (šef tajne službe i policije bosanskih Srba). Kijac je podsjetimo jedini od spomenutih koji nije odgovarao za ratne zločine pred Haškim sudom (Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:34 0:00
Direktan link

„Ja bih Vas zamolio da meni poklonite jednu ovu fotografiju za uspomenu“, odgovorio je Karadžićev svjedok Martić ne mogavši se sjetiti gdje je napravljena, osim da je vjerovatno s obilježavanja nekog događaja tijekom 1994.godine.

Unakrsno ispitivanje Martića nastaviti će se idući tjedan.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG