Dostupni linkovi

Marš ruskih nacionalista centrom Moskve


Marš nacionalista centrom Moskve
Marš nacionalista centrom Moskve
Preko šest hiljada ljudi učestvovalo je u maršu protiv imigranata koji je u Moskvi organizovan u nedelju na Dan narodnog jedinstva, od čega je 25 privedeno zbog nacističkih obeležja i dimnih bombi koje su imali uz sebe.

U Ruskom maršu, koji je prvi put organizovan u centru Moskve, prema tvrdnjama organizatora, učestvovalo je 20.000 ljudi. Oni su uzvikivali “Rusija Rusima”, “Budućnost pripada nama”…

"Čuju nas samo kad nas je mnogo, kada zauzmemo ulice”, rekao je jedan od organizatora Vladimir Tor i dodao da je “tužan” zbog vlasti Vladimira Putina: “Nažalost, naš demokratski sistem je uništen. Zemlji nedostaju demokratske institucije. Centralna izborna komisija je postala gomila falsifikatora zbog čega Duma i predsednik imaju uslovni legitimitet. To je veoma teška situacija “

“Zahtevamo da se talas imigranata iz centralne Azije zaustavi. Neophodno je uvesti vizni režim prema zemljama Centralne Azije i zaustaviti trgovinu drogom i drugim opijatima iz Avganistana, Tadžikistana i drugih centralnoazijskih zemalja”.

Za vreme najvećeg dela svoja prva dva predsednička mandata 2000-2008, Vladimir Putin je podržavao nacionaliste i do kraja njegovog drugog mandata nasilje motivisano rasizmom je značajno poraslo.

Organizacija koja prati ekstremne desničarske ogrupe Sova centar saopštila je da je više od 100 imigranata ubijeno u periodu između 2007. i 2009.

Policija je počela akciju suzbijanja 2010, kada se hiljade fudbalskih huligana sukobilo sa policijom kod Kremlja. Broj optužbi za nasilne zločine iz mržnje od tada je naglo porastao, dok se stopa rasističkih ubistava smanjila na polovinu, saopštila je Sova.

Svetska ekonomska kriza i preterana zavisnost ruske ekonomije od nafte i gasa verovatno će izazvati rast nacionalizma, rekao je za AP analitačar fonda Karnegi za međunarodni mir, Nikolaj Petrov.

"Ovo je tek vrh ledenog brega", rekao je on i dodao da u Kremlju postoje bojazni da će nacionalizam dostići stepen koji neće moći da se kontroliše.

Marš je održan na Dan jedinstva, državni praznik uveden 2005. a patrijarh Kiril tim povodom je služio liturgiju u crkvi u Kremlju.

Federacija migranata Rusije obratila se gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjanjinu s molbom da zabrani Ruski marš na Dan narodnog jedinstva ili ga pomeri za drugi datum, ali su moskovske gradske vlasti to odbile.

Okupljanja povodom Dana jedinstva održana su širom Rusije u nekoliko gradova, uz učešće lokalnih vlasti.
XS
SM
MD
LG