Dostupni linkovi

U Potočare stigli učesnici 'Marša mira'


Marš mira stiže u Potočare

Oko 18 časova Učesnici "Marša mira" stigli su u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice. Oko 400 osoba, među kojima je oko stotinu preživjelih Srebreničana, učestvovalo je u ovogodišnjem, šesnaestom “Maršu mira”.

Zbog toga što su na snazi posebne mjere u cilju suzbijanja pandemije korona vírusa, učesnici Marša bili su podijeljeni u osam grupa sa po pedesetak osoba.

“Sve je proteklo u najboljem redu, poštujući mjere izazvane pandemijom korona virusa. Redovno smo mjerili temperaturu, držali distancu i nije bilo nikakvog problema”, izjavio je Munir Habibović, predsjednik Pododbora Marša mira.

Ovog puta, Majke Srebrenice predvodile su kolonu Marša mira, a predsjednica tog udruženja Munira Subašić istakla je da je ovo poruka svima koji negiraju genocid.

“Majke Srebrenice nisu se umorile i nastavljaju borbu za konačnu istinu i pravdu”, poručila je Subašić.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Koloni iz pravca Nezuka pridružilo se i pedesetak učesnika “Marša mira” iz Žepe. Nedugo potom, pedesetak biciklista koji su bili na tradicionalnom maršu od Bihaća do Srebrenice, takođe su stigli u Memorijalni centar.

Umjesto iz Nezuka, kao ranijih godina, “Marš mira” ove godine krenuo je u srijedu sa Crnog vrha kod Zvornika, zbog otežanih uslova usljed pandemije.

Svake godine komemoraciji u Potočarima prethodi "Marš mira", na kojem nekoliko hiljada ljudi pješači putem kojim je u julu 1995. hiljade Srebreničana pokušavalo da nađe spas od smrti.

Nekadašnji put spasa dug je 100 kilometara.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

U petak naveče u Memorijalni centar biće prenijeti tabuti sa posmrtnim ostacima devet Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, gdje će ostati do sutra, kada će biti obavljen ukop.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna).

XS
SM
MD
LG