Dostupni linkovi

Marović priznao prevare i zloupotrebe, presuda za tri dana


Marović priznao krivicu u slučaju budvanskih afera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Pristajanje na zatvorsku kaznu: Svetozar Marović

Visoki funkcioner, ideolog i osnivač Demokratske partije socijalista, nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marović priznao je i formalno pred Višim sudom u Podgorici krivična djela prevare i zloupotrebe službenog položaja u nekoliko slučajeva u Opštini Budva.

Sporazumom o priznanju krivice Marović je pristao na zatvorsku kaznu od godinu i deset mjeseci, na novčanu kaznu od 50 hiljada eura, a preuzeo je obavezu da državi vrati milion i sto hiljada eura. Sudija Višeg suda će konačnu presudu donijeti u naredna tri dana.

Svetozar Marović prilikom sprovođenja na saslušanje kod specijalnog tužioca, januar 2016.
Svetozar Marović prilikom sprovođenja na saslušanje kod specijalnog tužioca, januar 2016.

O prvom Sporazumu o priznanju krivice Svetozara Marovića Viši sud u Podgorici će donijeti konačnu odluku za tri dana. Kako je saopštio Marovićev branilac podgorički advokat Zdravko Begović, presuda će biti donijeta onako kako su saglasnost postigli Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i Svetozar Marović.

„Danas je moj branjenik Svetozar Marović raspravljao o Sporazumu o priznanju krivice u kojem su mu stavljene četiri radnje, dakle predmeti koji su u javnosti poznati kao ’Donji Bulevar’, ’Seoski put u Krapini’, ’Kopirajt’ i ’Property investments’.

Tim Sporazumom je bilo definisano da će moj branjenik biti oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i deset mjeseci, da je na ime troškova postupka dužan platiti 3.000 eura, na ime novčane kazne 50.000 eura. I u obavezi je da je pribavljena imovinska korist za kriminalnu organizaciju, dakle ne za mojeg branjenika, dužan isplatiti iznos od milion i 96.000 eura. Apsolutno sam ubijeđen da će Viši sud donijeti rješenje kojim će se taj Sporazum usvojiti jer je isti sačinjen apsolutno u skladu sa odredbama zakona“, saopštio je advokat Begović.

Nakon završenog pretresa, kome je prisustvovao i sam Svetozar Marović, advokat Begović je saopštio novinarima da je Marović optužen za krivična djela zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja i prevara u produženom trajanju.

Osim ovog, Svetozara Marovića očekuje još jedan pretres o drugom Sporazumu o priznanju krivice koji je postigao sa Specijalnim tužilaštvom, a u kojem je optužen za slična krivična djela.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, prema riječima advokata Begovića, Marović nije mogao da da izjavu novinarima, ali je predao pisanu izjavu u kojoj objašnjava zbog čega je priznao krivicu.

U toj široj izjavi, napisanoj u njegovom prepoznatljivom stilu, Marović navodi da je prihvatio da vraća dugove za druge, da nije kriva njegova porodica, da u tim slučajevima nije imao koristi ni centa, te da je služio kao pokriće drugima koji su ga odbacili.

Dio pisane izjave priznanja krivice Svetozara Marovića
Dio pisane izjave priznanja krivice Svetozara Marovića

Marović je rekao da je priznanje učinio bez pritiska i uticaja bilo koga sa strane, već zbog straha za porodicu. On je zaključio da vjeruje da će sve stečeno suprotno zakonu biti oduzeto od svakog pojedinca ne samo u Budvi nego i od drugih ljudi u Crnoj Gori.

Podsjetimo, budžet Opštine Budva je bio oštećen više desetina milina eura, a Svetozar Marović je bio u pritvoru od decembra prošle godine. Zbog budvanskih afera Specijalno tužilaštvo istražuje više desetina osoba koje su učestvovale u korupcionaškim poslovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG