Dostupni linkovi

Stotine migranata srušilo ogradu na granici španske enklave sa Marokom


Grupa migranata u šatoru Crvenog krsta nakon iskrcavanja na obalu Španije u luci Arguineguin na Kanarima 23. juni 2022.
Grupa migranata u šatoru Crvenog krsta nakon iskrcavanja na obalu Španije u luci Arguineguin na Kanarima 23. juni 2022.

Stotine migranata srušilo je ogradu koja odvaja špansku enklavu Melilla od Maroka u petak 24. juna. Ovo je prvi takav pokušaj masovnog prelaska granice na teritoriju Španije od kada su dvije države popravile diplomatske odnose u maju.

Melilla and Ceuta, je mala španska enklava u sjevernoj Africi, jedina ima kopnenu granicu sa Evropskom unijom (EU) što je čini magnetom za migrante.

Grupa od 400 migranata srušila je graničnu ogradu u petak ujutru, a "značajan boj" je uspio da pređe, rekle su likalne španske vlasti u izjavi.

Maroko je poslao veliki broj sigurnosnih snaga, dodaje se u izjavi.

Madrid i Rabat su okončali jednogodišnju diplomatsku krizu nakon što je Španija podržaja plan Maroka za autonomiju Zapadne Sahare, sporne teritorije koja je većinom pod kontrolom Rabata, ali na nju pravo polaže pokret Polisario Front.

Madrid je razljutio Maroko nakon što je dopustio vođi pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare da doše prošle godine u Španiju na bolničko liječenje zbog teškog slučaja COVID-19, što je izazvalo sukob između dvije zemlje.

Sredinom maja Španija je bila zatečena kad je više od 10.000 ljudi plivalo ili plovilo u malim gumenim čamcima kako bi prešli na teritoriju Ceute dok su marokanske granične snage gledale na drugu stranu. Ovaj incident za Rabat je bio uzvratni udarac za Španiju.

Tokom godina hiljade migranata pokušalo je da pređe granicu od 12 kilometara između Melille i Maroka, odnosno granicu Ceute dugu osam kilometara, penjući se na ograde, plivajući duž obale ili skrivajući se u vozilima.

Teritorije su zaštićene ogradama od bodljikave žice, video kamerama i osmatračnicima.

Maroko tvrdi da su ta dva grada dugo bila žarište u diplomatskim odnosima između Rabata i Madrida, koji insistira da su oba sastavni dijelovi Španije.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG