Dostupni linkovi

Medijska udruženja u Srbiji osudila pretnje Marku Vidojkoviću


Marko Vidojković na protestu "1 od 5 miliona", Beograd, 9. februar 2019.
Marko Vidojković na protestu "1 od 5 miliona", Beograd, 9. februar 2019.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su pretnje smrću novinaru i piscu Marku Vidojkoviću koje je dobio putem društvene mreže Instagram.

Televizija Nova S, na kojoj Vidojković ima emisiju prijavila je slučaj policiji i tužilaštvu, navodi se u saopštenjima novinarskih udruženja.

"Profil sa kog mi je prećeno nema objava, nema pratilaca, nikog ne prati. Jedino što je uradio taj profil je to što je napisao o meni i mojoj porodici", rekao je Vidojković UNS-u.

Uz pretnje ubistvom i mučenjem u poruci je na uvredljiv način pomenuta i Vidojkovićeva porodica.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić rekao je da će to udruženje "učiniti sve" da zaštiti svoje članove, među kojima je i Vidojković, i dodao da će izvršiti pritisak na institucije da pronađu sve one koji napadaju novinare.

Ovo nije prvi put da Vidojković dobija pretnje, navodi se u saopštenju NUNS, a Bodrožić je ocenio da su se "bes i netrpeljivost umnožili u javnom prostoru".

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, među kojima je i NUNS, pridružila se u najoštrijoj osudi pretnji smrću Vidojkoviću.

"Naša mreža zahteva da osoba koja je pretila bude krivično gonjena i uhapšena što je pre moguće. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Takođe, pozivamo srpske vlasti da osiguraju rad novinara u ovoj zemlji, jer je Srbija zemlja u našem regionu koja je prijavila najveći broj napada i pretnji novinarima u poslednjih nekoliko godina i važno je da ceo region prestane sa ovim trendom u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su, osim NUNS, potpisali i Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

UNS je u saopštenju zatražilo od nadležnih da odmah pronađu osobu koja stoji iza Instagram profila sa kojih su pretnje upućene.

Prema podacima NUNS-a u 2020. godini zabeleženo je 168 napada i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. od uspostavljanja te novinarske evidencije.

Na listi međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières) “Indeks medijskih sloboda u svetu”, objavljenoj u aprilu 2020. godine, Srbija je na 93. mestu među 180 rangiranih država.

Evropski parlament usvojio je 25. marta izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu. U njemu se od vlasti u Srbiji traži da hitno preduzmu mere kojima bi se garantovala sloboda izražavanja i nezavisnosti medija, kako bi se obezbedile i istrage u slučajevima napada.

U izveštaju se ukazuje i na pogoršanje slobode medija i povećanje broja slučajeva upotrebe uvredljivog rečnika, zastrašivanja i govora mržnje.

XS
SM
MD
LG