Dostupni linkovi

Mariupolj: Strateški i simbolički cilj za proruske separatiste


Mariupolj nakon borbi 26. januara 2015.
Mariupolj nakon borbi 26. januara 2015.

Autor: Carl Schreck, prevela: Ena Stevanović

Kada su pokrenuli ofazivu na ukrajinski priobalni grad Mariupolj, proruski separatisti su odabrali cilj koji ima strateški i simbolički značaj u njihovom krvavom sukobu sa vladom u Kijevu.

Mariupolj, grad koji se nalazi na obali Azovskog mora nekih 100 kilometara od Donjecka, glavnog grada provincije koji drže pobunjenici, se smatra ključnim elementom potencijalnog zemljišnog koridora koji bi spojio Rusiju sa Krimskim poluotokom, koji je Kremljin aneksirao u martu prošle godine.

Međutim, s obzirom da su Krim i Mariupolj razdvojeni sa nekoliko stotina kilometara teritorija koji je pod kontrolom ukrajinske vlade, njegov izlaz na more i status privremenog regionalnog centra koji kontrolira Kijev je od velikog značaja za separatiste, tvrde analitičari.

„Gubitak svakog grada, pogotovo ako je ovako velik i od simboličkog značaja, bi potkopao moral ukrajinske strane i potaknuo ruske pobunjenike da nastave dalje,“ kaže Oleksij Melnjik, vojni stručnjak iz Centra za javnu politiku Rozumkov sa sjedištem u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u junu proglasio Mariupolj privremenim glavnim gradom provincije Donjeck, čiji je službeni glavni grad Donjeck pod kontrolom pobunjenika.

Samo nekoliko dana prije nego što je lider pobunjenika Aleksandar Zaharčenko najavio novu ofanzivu na Mariupolj, Porošenko je rekao da je ruska vojska nedavno poslala 2.000 vojnika u istočnu Ukrajinu.

Kremljin je u više navrata demantirao da podržava separatiste oružjem i vojnicima, iako su dužnosnici u Moskvi priznali da su se ruski "volonteri" borili zajedno s pobunjenicima.

Logistički centar

Ukoliko se separatisti uspiju progurati da Mariupolja i preuzeti kontrolu nad gradom, njegova luka bi pobunjenicima i ruskim borcima koji se bore protiv ukrajinskih snaga mogla poslužiti kao ključni logistički centar, dodao je Melnyk.

Maruipoljska luka je prošle godine primila 13 milijuna tona tereta, uključujući i čelik, što je čini petom najvećom lukom u Ukrajini u 2014.godini i daleko najprometnijim komercijalnim morskim čvorištem na Azovskom moru, stoji u službenim podacima vlade.

„Ukoliko pobunjenici preuzmu kontrolu, to bi uklonilo Ukrajinu s Azovskog mora. Ne u geografskom smislu, ali u ekonomskom“, kaže Aleksandar Kramčikin, zamjenik direktora Moskovskog Instituta za političke i vojne analize.

Pobunjenička ofanziva na Marupolj bi doista mogla biti dio šire strategije povezivanja Rusije sa Krimom, posebno jer Moskva ne napreduje u svojim planovima da izgradi most do Krima preko Kerčkog prolaza.

„Ponovo se čini da je ovo pitanje stvaranja zemljišnog koridora na vrhu dnevnog reda“, dodao je Kramčikin.

No, Kramčikin je rekao da, iako pobunjenici "imaju šanse" da osvoje Mariupolj, širenje njihovog utjecaja na oblasti Zaporižja i Hersona koje su pod kontrolom ukrajinske vjerojatno nadilazi njihove mogućnosti "u trenutnoj situaciji".

„Mislim da se mogućnosti i ambicije pobunjenika ne podudaraju“, rekao je on dodajući da je scenarij zemljišnog koridora i dalje „isključivo teoretski“.

Mariupolj, koji ima oko 500 hiljada stanovnika, se nalazi na važnim prometnicama koje idu od ruske granice i nastavljaju se dalje ka Ukrajini.

Separatističke snage su prošle godine osvojile Mariupolj nakon krvnih okršaja, ali Ukrajinske snage su u junu ponovo preuzele kontrolu nad njim.

Separatisti su mu se ponovo približili u augustu i septembru boreći se protiv ukrajinskih snaga nekih 20km istočno od grada, ali nisu uspjeli doći do gradske luke.

To je potaknulo mještane Mariupolja da se počnu pripremati i osposobljavati za „partizanski“ rat protiv separatista.

XS
SM
MD
LG