Dostupni linkovi

Vargas Ljosa: Književnost treba da menja svet u kom je previše laži


Mario Vargas Ljosa gost Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Mario Vargas Ljosa gost Beograda

„Uloga knjiženosti je da poboljša svet u kom živimo kao i da jača građansko društvo“, poručio je peruanski pisac Mario Vargas Ljosa u ponedeljak uveče prilikom susreta sa publikom u Novom Sadu. Ovom nobelovcu je uručena i Specijalna nagrada za prozu "Milovan Vidaković" Međunarodnog festivala ProseFest.

Jedan od najvećih latinoameričkih pisaca sadašnjice, Mario Vargas Ljosa posetio je Novi Sad, gde je pred punom salom Srpskog narodnog pozorišta govorio o svom radu i o ulozi književnosti u svetu. Ovaj nobelovac je poručio da je glavni zadatak književnosti da menja svet u kom je previše laži.

Mislim da je umetnička obaveza pisca da dobro piše. Što se građanske obaveze tiče, mislim da suštinski nema velike razlike između građanina i pisca. Učešće pisca u javnom životu je neophodno i veoma značajno. U trenutku kada jedan intelektualac, jedan pisac piše, on ističe značaj svoje ideje i svoje vrednosti i time doprinosi da jezik društva, jezik politike ostane autentičan i da bude manje laži“, smatra on.

Govoreći o svom izboru da postane pisac, Ljosa je istakao ulogu ljubavi prema rečima i dodao je da se trudi da njegove romane povežu lična iskustva i fiktivne događaje. Profesor beogradskog Univerziteta, Dalibor Soldatić koji je govorio o romanima Vargasa Ljose istakao je da je reč o piscu strasti.

„Piše sa strašću vrhunskog profesionalca, kao Latinoamerikanac koji ne može da zatvori oči pred svim nepravdama koje doživljava njegov kontinent, strašću čoveka koji duboko veruje da književost može da menja stvarnost ili da barem delimično utiče na promene“, rekao je Soldatić.

Sedamdesetdevetogodišnji pisac, koji osim što piše, aktivno se zalaže za razvoj demokratije i ljudskih prava, poručio je novosadskoj publici da ne odustaje od borbe za demokratske vrednosti.

„Književnost ne predstavlja samo veliko zadovoljstvo u životu, već je ona izvor jednog modernog, slobodnog života. Nemojte dozvoliti da vama manipulišu, ne dozvolite da vas tuđa moć usmerava, negujte svoj kritički um, gradite jednu bolju budućnost, a sve to možete učiniti i pomoću književnosti“, istakao je Ljosa.

Mariu Vargasu Ljosi u Novom Sadu uručena je Specijalna nagrada za prozu "Milovan Vidaković" Međunarodnog festivala ProseFest.

Ovaj pisac rođen je u Peruu 1936. godine. Prvo delo, dramski komad "Inkino bekstvo", napisao je sa 16 godina, a prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča Šefovi, za koju je dobio nagradu „Leopoldo Alas“.

Postao je poznat posle objavljivanja romana "Grad i psi", za koji je dobio Nagradu „Biblioteka Breve“ 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman "Zelena kuća", objavljen 1965, ovenčan je Nagradom kritike i Međunarodnom nagradom „Romulo Galjegos“.

Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/Nabokov i Nobelova nagrada za književnost.

XS
SM
MD
LG