Dostupni linkovi

Bivši američki marinac opisuje teške uslove u ruskom zatvoru


Trevor Reed u kavezu za optužene na sudskom ročištu u Moskvi 2020.
Trevor Reed u kavezu za optužene na sudskom ročištu u Moskvi 2020.

Trevor Reed, bivši američki marinac koji je bio u zatvoru u Rusiji skoro tri godine zbog optužbi koje su naširoko osuđivane kao izmišljene, kaže da je odbijao da se nada svom oslobađanju sve do dana kada je izašao iz pritvora jer nikada nije želio da mu to vlasti mogu oduzeti.

U svojim prvim intervjuima za američke medije od kada je prošlog mjeseca pušten u razmjenu zatvorenika, 30-godišnji Teksašanin opisao je teške uslove svog zatočeništva, koji je trajao 985 dana, i svoju borbu za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

"Mnogim ljudima se neće svideti ono što ću reći o ovome, ali sam na neki način smatrao da je njihova nada slabost", rekao je on u intervjuu za CNN koji je emitovan 22. maja.

"Dakle, nisam želio da imam tu nadu da ću, kao, znaš, biti nekako pušten i da mi to onda oduzmu".

Reed je osuđen 2020. nakon što je osuđen za napad na dva ruska policajca 2019. On je negirao optužbe, dok su Sjedinjene Države dovele u pitanje pravičnost postupka, nazvavši njegovo suđenje "pozorištem apsurda".

On se vratio u Sjedinjene Države 27. aprila u zamjeni zatvorenika za osuđenog ruskog trgovca drogom Konstantina Jarošenka, kome je 20-godišnja zatvorska kazna u Sjedinjenim Državama 2010. preinačena.

Reed je rekao da je, dok je bio u zatvoru, izgubio 45 funti i da je povremeno iskašljavao krv, što je izazvalo strah da je možda dobio COVID-19 ili još gore, tuberkulozu.

Ipak, rekao je, nikada se nije približio tački loma, čak ni kada je držan u ekstremnim uslovima u kojima je krv bila razmazana po zidovima sa rupom u podu za toalet.

"Psihijatrijska ustanova, bio sam tamo sa još sedam zatvorenika u ćeliji. Svi su imali ozbiljne, psihičke zdravstvene probleme - većina njih", rekao je Reed za CNN.

"Dakle, preko 50 posto njih u toj ćeliji bilo je tamo zbog ubistva. Ili, kao, više ubistava, seksualnog napada i ubistva - samo stvarno uznemireni pojedinci".

Opisao je unutrašnjost ćelije kao "nedobro mjesto".

"Bilo je krvi svuda po zidovima – tamo gdje su se zatvorenici ubili, ili ubili druge zatvorenike, ili pokušali to učiniti", rekao je on. "Toalet je samo rupa u podu. A ima, znate, sranja posvuda, po podu, po zidovima. Tamo ima i ljudi koji hodaju okolo i izgledaju kao zombiji".

Reed nije spavao nekoliko dana plašeći se šta bi mu njegovi sustanari mogli učiniti.

"Osjećali ste da bi vas mogli ubiti?" upitao je voditelj Jake Tapper. "Da. Mislio sam da je to mogućnost", odgovorio je Reed.

Reed je kaznu služio u Mordoviji, regionu oko 350 kilometara istočno od Moskve sa dugom reputacijom lokacije najtežih zatvora u Rusiji, uključujući radne logore iz sovjetskog doba za političke zatvorenike.

Posljednjih mjeseci, Reed je stupio u dva štrajka glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, uključujući i smještaj u samicu.

Sada u Sjedinjenim Državama, Reed je rekao da se pokušava prilagoditi normalnom životu.

"Dosta sam se družio sa porodicom, pokušavao da se naviknem da budem ponovo slobodan", rekao je bivši američki marinac za ABC News.

"Za to je potrebno malo vremena, taj proces. Ali svakim danom se osjećam bolje".

XS
SM
MD
LG