Dostupni linkovi

Ambasador Srbije u SAD uručio Marini Abramović medalju za zasluge


Marina Abramović je posle 47 godina imala izložbu u rodnom Beogradu kada je u Muzeju savremene umetnosti od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine prikazan "Čistač"
Marina Abramović je posle 47 godina imala izložbu u rodnom Beogradu kada je u Muzeju savremene umetnosti od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine prikazan "Čistač"

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić uručio je zlatnu medalju za zasluge u ime predsednika Srbije umetnici Marini Abramović.

Đurić je uručio medalju Marini Abramović na prijemu u Njujorku povodom 140 godina srpsko američkih diplomatskih odnosa.

Marina Abramović je rekla da se nije nadala da će ikada dobiti medalju zato što je "performans toliko težak kao vrsta umetnosti, da je mnogi ljudi ne razumeju".

„I sada, poruka Predsednika i njegove reči zašto mi dodeljuje tu medalju, stvarno su me dodirnule, emocionalno, zato što nisam to nikada očekivala da će se desiti dok sam još živa“, izjavila je Abramović.

U pismu koje je Marini Abramović uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić navedeno je, kako je prenela Radio televizija Srbije, da je ona pokazala, ne samo Srbiji, nego i celom svetu, kako se ruše zidovi i barijere i da je to ono što Srbija želi da usvoji kao svoj model.

Marina Abramović je posle 47 godina imala izložbu u rodnom Beogradu kada je u Muzeju savremene umetnosti od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine prikazan "Čistač".

Ova retrospektivna zložba je hronološki pratila sve faze pedesetogodišnje karijere umetnice. Sadržala je više od 120 radova - slika, crteža, objekata, fotografija, zvučnih i video radova, filmova, scenografija, reperformansa i arhivske građe.

XS
SM
MD
LG