Dostupni linkovi

Advokat: Sud obezbedio pravdu za Mariju Lukić


Advokat Marije Lukić, Borivoje Borović, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zadovoljan presudom, ocenivši da je sud obezbedio „pravdu za Mariju”.

„Danas je prvi put u Srbiji jedan politički moćnik osuđen na zatvorsku kaznu. Zadovoljni smo osuđujućom presudom kojom je Marija doživela pravdu pred sudom, a ovo je ujedno dobar znak za pravosuđe u Srbiji. Ona je prva žena koja je uspela da pošalje u zatvor jednog moćnika koji se pozivao na najviše državne organe misleći da će ga zaštiti na sudu”, naglasio je Borović.

Osnovni sud u Kruševcu osudio je bivšeg predsednika Opštine Brus, Milutina Jeličića Jutku, na tri meseca zatvora za nedozvoljene polne radnje prema svojoj saradnici Mariji Lukić.

Sud je ocenio da Tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza za drugo krivično delo polno uznemiravanje, zbog čega je tražilo jedinstvenu kaznu zatvora od sedam meseci zatvora, pa je taj zahtev odbačen.

Tužilaštvo je zatražilo jedinstvenu kaznu od sedam meseci zatvora, dok se Jutka izjasnio da mu je ceo postupak politički napakovan.

Rok za žalbu je osam dana od dana izricanja presude, ali se advokatski tim Marije Lukić već izjasnio da se neće žaliti.

„Da smo to tražili, suđenje bi trajalo još godinu dana i pretilo bi da slučaj zastari. To bi mu otvorilo prostor da vrši pritisak ili korumpira nekog od učesnika u postupku”, rekao je Borović.

On je ponovio da je odlukom suda zadovoljena pravda za Mariju, ali i za ostale žene koje nisu stigle do pravde.

„Marija je pobedila ne samo za sebe nego i za još sedam žena čiji su postupci zastareli zbog sporosti pravosuđa i korupcije u policiji”, rekao je Borović.

Protest za Mariju Lukić u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je protiv Milutina Jeličića Jutke u martu 2018. godine krivičnu prijavu za seksualno uznemiravanje nekadašnje saradnice Marije Lukić. Zbog nemogućnosti održavanja regularnog suđenja pred sudom u Brusu, Vrhovni kasacioni sud je u julu 2019. godine odlučio da postupak izmesti u Kruševac.

Poslednji pretres održan je 19. juna bez optuženog, jer policija po nalogu za privođenje od 10. juna, nije pronašla okrivljenog na adresi, a potom je 22. juna Osnovni sud odbio predlog Tužilaštva da okrivljenom odredi pritvor.

XS
SM
MD
LG