Dostupni linkovi

MANS vs vrhovna državna tužiteljka: Kako istražiti slučaj Čarapić


Ranka Čarapić
Ranka Čarapić
Nevladina organizacija MANS je Specijalnom državnom tužiocu za organizavani kriminal i korupciju podnijela krivičnu prijavu protiv Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić koju tereti da je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Čarapić se u prijavi sumnjiči da je nevršenjem i zloupotrebom službenih ovlašćenja, direktno i indirektno uticala da se odbace krivične prijave i ne pokrenu krivični postupci protiv lica, od kojih su ona i njena porodica sticali veliku imovinsku korist, a državni budžet pretrpio milionske štete.

Na teret joj se još stavlja i da je u kontinuitetu prikrivala činjenicu da finansijski zavisi od osoba i pravnih lica koji su bili predmet provjere državnog tužilaštva zbog krivičnih djela sa elementima korupcije.

U prijavi se navodi da vrhovna državna tužiteljka onemogućava procesuiranje bivšeg premijera Mila Đukanovića, nekoliko bivših i sadašnjih ministara kao i podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše protiv koga je podneseno više krivičnih prijava koje je tužilaštvo u prethodnom periodu odbacilo.
Miomir Mugoša
Miomir Mugoša

Obrazlažući krivičnu prijavu protiv vrhovne državne tužiteljke Veselin Radulović, advokat MANS-a priznaje da se radi o neuobičajenom postupku.

"Svakako da je jedna vrsta presedana i fenomena da se podnosi krivična prijava protiv državnog tužioca i nije mi poznato da se u bilo kojoj drugoj državi da se to desilo. Takođe, nije mi poznato da je bilo koji državni tužilac obavljao svoj posao ovako kako to radi gospođa Čarapić. Podsjetiću na sve sumnje koje prate njen rad i veze njene i njene porodice, preko supruga i njegovog biznisa sa pravnim i fizičkim licima koja je ona trebalo da procesuira, a nije to uradila. To pokazuje da je to jedan fenomen i da postoji dovoljan razlog da se njen rad preispita", ističe Radulović.

Izuzeće iz slučaja vjerovatno rješenje

Predsjednik advokatske komore Zdravko Begović kaže da u ovom trenutku nije do kraja siguran kako će teći procedura po prijavi MANS-a protiv Ranke Čarapić, jer se radi o vrlo specifičnom slučaju.

On ipak smatra da će postupanje po prijavi podrazumijevati izuzeće Čarapić koja kontroliše rad čitavog tužilaštva.

"Radi se o jednoj vrlo specifičnoj situaciji. Gotovo je nezapamćeno da se podnese krivična prijava protiv državnog tužioca. Zakonom o državnom tužiocu je je definisano da praktično državni tužilac kontroliše rad cjelokupnog tužilaštva. U konkretnom slučaju podnešena je prijava protiv vrhovnog državnog tužioca tužiocu za organizovani kriminal i ja očekujem, a mislim i da će tako biti, da će državni tužilac biti izuzet iz tog predmeta na način što neće učestvovati u odlučivanju specijalnog tužioca. Naravno, nakon sagledavanja spisa predmeta i eventualno obavljenih određenih potrebnih obavještenja specijalni tužilac može odlučiti po toj krivičnoj prijavi i eventualno naložiti radnicima policije da obave određene radnje radi provjere i nakon toga da donese konačnu odluku. Zaista specifična situacija, ali se eto i to dešava. Očekujem da će specijalni tužilac nakon provjere navoda te krivične prijave donijeti zakonitu odluku", kazao je Begović.

Sumnje su ozbiljne, krivična prijava je veoma osnovana i to sada iziskuje dalji rad na njoj, ističe Veselin Radulović, advokat MANS-a.
Advokat MANS-a Veselin Radulović priznaje da nema velika očekivanja kada je riječ o krivičnoj prijavi protiv vrhovnog državnog tužioca.

On, međutim smatra da je ta prijava i snažna poruka onima koji su odlučivali o izboru Ranke Čarapić.

"Ja sumnjam da će tu biti nešto konkretno jer će neko od tužilaca koji je donosio odluke u pomenutim predmetima koji su pod sumnjom donijeti i odluku u vezi sa prijavom protiv nje. To svakako nije razlog da krivična prijava ne bude podnešena zbog toga i da u krajnjem vidimo reakciju osoba i lica, odnosno organa koji su gospođu Čarapić postavili na to mjesto na kojem se nalazi. Da vidimo da li će oni nešto preduzeti, jer očigledno da ona sa svojim radom i neradom prvenstveno predstavlja kočnicu daljem procesu evropskih integracija", ocjenjuje Radulović.

Na upit može li se onda reći da je podnošenje ove krivične prijave jedna vrsta pravnog performansa, advokat MANS-a odgovara:

"Ne bih ja to tako nazvao. Ipak, suviše su ozbiljne sumnje koje terete gospođu Čarapić da bih ja sada to mogao nazvati performansom. Sumnje su ozbiljne, krivična prijava je veoma osnovana i to sada iziskuje dalji rad na njoj".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG