Dostupni linkovi

Počelo suđenje Ćalović za klevetu o Željezari


Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
U četvrtak je održano novo suđenje direktorki vodeće crnogorske "watchdog" nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanji Ćalović za klevetu, po tužbi kompanije MNSS koja gazduje nikšićkom Željezarom.

Nakon maratonskog izvođenja dokaza, nastavak pretresa je zakazan za kraj novembra.

"Postoje dva moguća razloga za formiranje Željezarine kćerke kompanije u Holandiji: izvlačenje, ili pranje novca", rekla je Čalović u martu.

Ova rečenica se nebrojeno puta čula tokom današnjeg suđenja direktorki MANS-a, na kom su se provodili dokazi koje su predložili pravni zastupnici većinskog vlasnika nikšićke Željezare - kompanije MNSS.

Citat je ustvari dio koji je ponavljan u 10-ak izvještaja sa MANS-ovog press-a od 30. marta, kada je Vanja Ćalović upoznala javnost sa informacijama u vezi, do tada nepoznate, offshore kćerke kompanije nikšićke Željezare, a koje su pravni zastupnici privatnih tuzitelja predložili kao dokaz.

Pored sumnje da se radi o pranju novca, Ćalović se, tada zapitala i zašto je Vlada uopšte dozvolila da se firma sa ovako sumnjivom prošlošću konstantno dobija razne povlastice i privilegije.

Iako je, tokom tadašnjeg press-a, ali i tokom suđenja, Ćalović više puta naglasila da izražava sumnje, pravni zastupnici Željezare, sve vrijeme insistiraju da se radi o tvrdnjama i optužbama.

"Punomoćnici privatnih tužilaca su insistirali da samo onaj dio koji su procijenili da bi im možda odgovarao", rekao je advokat Vanje Ćalović, Veselin Radulović.

"Insistirali su da se ponavljaju navodi da MANS, odnosno Vanja Ćalović sumnja da u poslovanju tužilaca ima elemenata krivičnog djela pranja novca i uataje poreza. Inače, ovaj ostali dio tu je vrlo simptomatično da više ne pominju one navode kojima su počeli njihovu privatnu tužbu koji se odnose na formiranje ćerke kompanije na 154 kompanije na istoj adresi. Sve su te navode tužioci i njihovi punomoćnici priznali su u drugom postupku koji vode za naplatu štete i ti navodi su više nego dovloljan razloga da sumnja onako kako je sumnjala Vanja Ćalović, i kako sumnja i danas", kaže Radulović.

Post-restant kompanije


Pravni zastupnik vlasnika nikšićke Željezare Vanja Mugoša smatra da su svi provedeni dokazi pokazali da su tvrdnje privatnih tužilaca apsolutno tačne.

"Vanja Ćalović je iznijela neistinite tvrdnje na račun Željezare i njenog vlasnika - kompanije MNSS", rekao je Mugoša.

"Ako za nekoga kažete da je lopov, da pere novac, da iznosi novac, da vrši pronevjeru, da taji porez a za to ne date ni jedan dokaz , a ovo je danas već treći pretres , onda je jasno da se radi o djelu koje mi stavljamo na teret gospođici Ćalović.To što ona kaže da se radi o sumnji, danas su svi isječci iz informativnih emisija crnogorskih televizija jasno pokazali da je ona rekla da je osnivanje kompanije ćerke ili pranje novca ili iznošenje para iz Crne Gore", naveo je Mugoša.

Sumnje Vanje Ćalović se, prema njenim prethodnim izjavama, zasnivaju na suštini funkcionisanja offshore kompanija, odnosno, ove vrste posebnih preduzeća koja su registrovana u zemljama sa statusom poreskog raja. Ovim kompanijama nije dozvoljeno da posluju u zemlji u kojoj su osnovane, a dažbine prema državi izmiruju, ili jednokratno pri registraciji, ili godišnje u visini od nekoliko desetina, ili stotina eura.

Ove kompanije se nazivaju i post-restant kompanije, jer ih obično čini samo jedno poštansko sanduče i broj telefona, a njihova osnovna svrha je minimiziranje poreza, koje se izvodi tako što preduzeće koje proizvodi, po nerealno niskoj cijeni proda proizvod svojoj off shore kompaniji, koja ga onda tržištu proslijedi po realnoj cijeni. Država u kojoj se proizvodi ostaje uskraćena za porez, koji ide direktno u džep vlasnika obije kompanije.

Pošto je nastavak pretresa zakazan za 25. novembar, konačan epilog suđenja Vanji Ćalović za klevetu će se naknadno znati, kao i reakcija predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, na pismo advokata Vanje Ćalović, u kom je obavještava o činjenici da im je sudija dostavio dopis sa svojim potpisom i pečatom, u ime tužilaca.

"Prije ovog pretresa, odnosno odmah po saznanju da je on načinio podnesak u ime privatnih tužilaca o svemu sam obavijestio predsjednicu Vrhovnog suda i evo čekam da vidim hoće li se nešto desiti. Nemam ja neka velika očekivanja iz moje prakse znajući, podnosio sam ja te pritužbe vrlo često i ranije ali mi se dešavalo čak i da uopšte ne dobijem odgovor"
, rekao je Radulović.
XS
SM
MD
LG